Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analýza lignanů vybraných variant semen lnu setého olejného (Linum usitatissimum L.)
DOŠEK, Miroslav
Len setý olejný je jednou z tradičních zemědělských plodin. Semena lnu obsahují mimo ostatní benefitní složky také lignany, což jsou polyfenolické látky, které v rostlině zajišťují její obranu proti biotickému i abiotickému stresu. Hlavním, přirozeně se vyskytujícím, lignanem lnu je secoisolariciresinol diglukosid (SDG). Právě lněné semeno představuje nejbohatší přirozený zdroj lignanů, u nichž bylo pozorováno mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví v podobě antioxidačních a dalších biologických aktivit. Jednou z metod, kterou lze použít pro stanovení SDG je vysokoúčinná kapalinová chromatografie s hmotnostní spektrometrií (HPLC-MS), která byla použita v rámci této práce pro kvantitativní analýzu SDG. Stanoven byl i celkový obsah polyfenolů (TPC) a antioxidační aktivita vyjádřená schopností zhašení radikálu DPPH. Pro zjištění vzájemných vztahů mezi studovanými parametry byla provedena korelační analýza. Odrůda i ročník měly významný vliv na všechny tři studované parametry. Nejvyšší průměrný obsah polyfenolů a SDG byl zjištěný u odrůdy Agram, přičemž nejvyšší antioxidační aktivita byla stanovena u odrůdy Floral. Významná pozitivní korelace byla vyhodnocena pouze mezi celkovým obsahem polyfenolů a obsahem SDG. Výsledky této práce dokládají značný vliv odrůdy a podmínek pěstování na obsah lignanů a antioxidační potenciál semen lnu setého, předurčující jeho zdravotní benefity.
Význam lněného oleje ve výživě
Brettfeldová, Tereza
Bakalářská práce Význam lněného oleje ve výživě pojednává o lnu setém olejném, který se pěstuje pro jeho olejnatá semínka, která se konzumují nebo se z nich vyrábí lněný olej. Jedná se o rostlinu dorůstající do výšky 90 cm, která se seje na jaře a sklízí v létě. Lněná semínka se konzumují samotná, jako posypka na pečivo, či jako součást salátů nebo nápojů. Jsou velmi bohatá na obsah vitamínů (vitamíny B1, B6, E) a minerálních látek (Cu, Mn, Mg, Fe). Díky obsahu vlákniny a lignanů pozitivně působí na lidský organismus. Vláknina pozitivně ovlivňuje trávicí trakt a lignany pomáhají v boji proti rakovině. Lněný olej je získáván z lněných semínek lisováním za studena. Potravinářské využití nachází lněný olej ve studené kuchyni nebo jako doplněk stravy. Naopak jeho nepotravinářské využití je např. při výrobě linolea, jako součást olejových barev nebo pro impregnaci nábytku. Je bohatý na omega-3 mastnou kyselinu, která působí protizánětlivě, má regenerační účinky a snižuje hladinu LDL cholesterolu. Z tohoto důvodu je len olejný vhodný pro zařazení do jídelníčku.
Podofylotoxin v jalovci virginském (Juniperus virginiana)
Olšar, Jiří ; Siatka, Tomáš (vedoucí práce) ; Kastner, Petr (oponent)
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognozie Student: Jiří Olšar Školitel: doc. PharmDr. Tomáš Siatka, CSc. Název diplomové práce: Podofylotoxin v jalovci virginském (Juniperus virginiana) Tato se práce se zabývá optimalizací extrakčního postupu pro stanovení obsahu podofylotoxinu v jehličí jalovce virginského. Byly použity tři metody: extrakce v ultrazvukové lázni, extrakce na třepačce a macerace za chladu. U metod byly sledovány i parametry, které mohou mít vliv na vlastní extrakci podofylotoxinu jako například délka extrakce, teplota a extrakční činidlo. Jako nejvýhodnější se jeví extrakce v ultrazvukové lázni za použití methanolu nebo kombinace fosforečnanového tlumivého roztoku a ethyl-acetátu jako extrakčních činidel.
Optimalizace GC/MS metody stanovení silyl derivátů lignanů
BEDNÁŘ, Jan
Hlavním cílem této práce byla optimalizace GC-MS metody pro stanovení trimethylsilyl (TMSi) derivátů dvou modelových lignanů - hydroxymatairesinolu (HMR) a enterolaktonu (ENTL). Optimalizace zahrnovala validaci vlastní GC-MS metody, porovnání vhodnosti vybraných derivatizačních činidel a ověření stability TMSi-HMR. Ukázalo se, že TMSi-HMR a TMSi-ENTL nemají lineární kalibrační křivku. Nejvhodnější aproximací kalibračních křivek TMSi-HMR a TMSi-ENTL se ukázal být polynom druhého řádu a byl tak použit pro validaci. Aktivované N-Methyl-N-(trimethylsilyl)trifluoroacetamidy I a II (Sigma Aldrich) byly vybrány jako nejlepší volba pro derivatizaci směsi HMR a ENTL. Ukázalo se, že TMSi-HMR je při pokojové teplotě možné skladovat pod dobu 3 dní. Při teplotě -80 °C je pak možné ho skladování po dobu 90 dní.
Přírodní zdroje lignanů v naší potravě
NĚMEC, Petr
Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou lignanů (fytoestrogenů) v naší potravě. Úvod práce je zaměřen na charakteristiku lignanů, které patří mezi ne ještě zcela prozkoumanou skupinu látek, obsažených v různých částech rostlin. V práci je podán přehled nejvíce využívaných plodin (sója, len a obiloviny), ze kterých bylo izolováno velké množství lignanů a dalších látek s estrogenním účinkem. Dále jsou v práci uvedeny přehledy látek obsažených v plodinách a mechanismy jejich působení v lidském organismu. Jejich využití je velice prospěšné v prevenci závažných takzvaně civilizačních chorob. Na konci práce je poukázáno na různé metody separace lignanů z rostlin.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.