Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Význam lněného oleje ve výživě
Brettfeldová, Tereza
Bakalářská práce Význam lněného oleje ve výživě pojednává o lnu setém olejném, který se pěstuje pro jeho olejnatá semínka, která se konzumují nebo se z nich vyrábí lněný olej. Jedná se o rostlinu dorůstající do výšky 90 cm, která se seje na jaře a sklízí v létě. Lněná semínka se konzumují samotná, jako posypka na pečivo, či jako součást salátů nebo nápojů. Jsou velmi bohatá na obsah vitamínů (vitamíny B1, B6, E) a minerálních látek (Cu, Mn, Mg, Fe). Díky obsahu vlákniny a lignanů pozitivně působí na lidský organismus. Vláknina pozitivně ovlivňuje trávicí trakt a lignany pomáhají v boji proti rakovině. Lněný olej je získáván z lněných semínek lisováním za studena. Potravinářské využití nachází lněný olej ve studené kuchyni nebo jako doplněk stravy. Naopak jeho nepotravinářské využití je např. při výrobě linolea, jako součást olejových barev nebo pro impregnaci nábytku. Je bohatý na omega-3 mastnou kyselinu, která působí protizánětlivě, má regenerační účinky a snižuje hladinu LDL cholesterolu. Z tohoto důvodu je len olejný vhodný pro zařazení do jídelníčku.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.