Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Ověření autenticity pozůstatků léčivých přípravků z 18. století s obsahem jalovce nebo lékořice
Lener, Tomáš ; Nesměrák, Karel (vedoucí práce) ; Kubíčková, Anna (oponent)
Metodou HPLC-MS byly analyzovány tři historické zbytky farmak z18. století sobsahem jalovce (Rob juniperi, Lignum juniperi) nebolékořice(Pulvis radicis liquiritiae) apomocíchemotaxonomickéhopřístupubylaověřována jejich autenticita. Zdrojem chemotaxonomických markerů byl novodobý referenční materiál, ze kterého byla provedena i replikace vzorku Rob juniperi podle dvou dobových receptur. HPLC-MS metoda poskytla dobré výsledky, ale ukázala senedostatečnouproanalýzuvzorkuLignumjuniperi,aprotobyljalovcovýmateriálanalyzovánimetodouGC-MS,která už dostatečný důkaz o autenticitě obou jalovcových vzorků poskytla. Metodou HPLC-MS byl v jalovcovém materiálu poprvé identifikován viridiflorin heptosid, pro který byla, podobně jako pro pět markerů lékořice, naměřena ESI fragmentačníspektraabylnavrhnutjejichmožnýfragmentačnímechanismus.Nazákladězískanýchvýsledkůlzepotvrdit přípravuhistorických vzorků zuvedených rostlin. Klíčová slova: HPLC-MS, GC-MS, chemotaxonomie, jalovec, lékořice, tandemová hmotnostní spektrometrie, viridiflorin
Studium vybraných technologických vlastností lékořicové hmoty
Gajdušek, Martin ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem vybraných technologických vlastností lékořicové hmoty. Mikroskopickým pozorováním bylo zjištěno, že při obsahu více než 10 % rozvařených škrobových zrn nebo při obsahu více než 30 % nenabobtnalých zrn nedosahuje hmota požadovaných vlastností pro další zpracování. Technologický úbytek během sušení je závislý především na čase, avšak i na umístění v sušárně, a to jak výškově, tak prostorově. Nejvyššího technologického úbytku bylo dosaženo především v nejvyšších polohách v sušárně. Kapalinovou chromatografií bylo stanoveno 11,8 % glukózy, 9,2 % fruktózy, 23,3 % sacharózy v lékořicové hmotě před vařením; 11,9 % glukózy, 9,4 % fruktózy, 22,6 % sacharózy v uvařené hmotě; 12,7 % glukózy, 10,8 % fruktózy a 20,1 % sacharózy v usušených lékořicových výrobcích.
Studium vybraných technologických vlastností lékořicové hmoty
Gajdušek, Martin ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem vybraných technologických vlastností lékořicové hmoty. Mikroskopickým pozorováním bylo zjištěno, že při obsahu více než 10 % rozvařených škrobových zrn nebo při obsahu více než 30 % nenabobtnalých zrn nedosahuje hmota požadovaných vlastností pro další zpracování. Technologický úbytek během sušení je závislý především na čase, avšak i na umístění v sušárně, a to jak výškově, tak prostorově. Nejvyššího technologického úbytku bylo dosaženo především v nejvyšších polohách v sušárně. Kapalinovou chromatografií bylo stanoveno 11,8 % glukózy, 9,2 % fruktózy, 23,3 % sacharózy v lékořicové hmotě před vařením; 11,9 % glukózy, 9,4 % fruktózy, 22,6 % sacharózy v uvařené hmotě; 12,7 % glukózy, 10,8 % fruktózy a 20,1 % sacharózy v usušených lékořicových výrobcích.
Možnosti vstupu finské firmy na český trh
Zieglerová, Klára ; Regnerová, Olga (vedoucí práce) ; Zdeněk, Zdeněk (oponent)
Diplomová práce na téma Možnosti vstupu finské firmy na český trh je zaměřena na sběr poznatků o českém trhu a spotřebitelském chování v oblasti trhu cukrovin potřebných pro návrh vhodné metody vstupu finské firmy Kouvolan Lakritsi na český trh. Práce dále obsahuje analýzu procesu internacionalizace firmy Kouvolan Lakritsi spojenou s výběrem vhodné mezinárodní spolupráce a návrhem mezinárodního marketingového programu pro vybranou firmu. Práce je rozdělena do třech částí. První část práce poskytuje teoretické podklady pro vytvoření kompletní analýzy českého trhu a pro zhodnocení možností internacionalizace s návrhem mezinárodního marketingového plánu pro vybranou firmu. Dílčí část teoretických východisek zahrnuje popis využití lékořice zejména v potravinářském průmyslu. Druhá část práce představí firmu Kouvolan Lakritsi, aby čtenář získal ucelenou představu o její výrobní a obchodní činnosti v oblasti lékořicových cukrovin s cílem zhodnotit současnou mezinárodní působnost firmy a její potencionální uplatnění na českém trhu. Dále se práce zabývá analýzou českého trhu v oblasti cukrovin a vývojem spotřeby a nákupních zvyklostí českých zákazníků. Třetí část shrnuje motivy vstupu firmy Kouvolan Lakritsi na český trh, konkretizuje umístění jejích výrobků na zahraničním a českém trhu, vybírá vhodnou metodu vstupu na trh spolu návrhem hledání spolupráce a aplikace mezinárodního marketingového programu. Poslední část dále obsahuje návrhy a doporučení pro rozšíření diplomové práce ve spolupráci s vybranou poradenskou firmou Logio, kde autorka působí.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.