|
Vliv vybraných agrotechnických faktorů na výnos a jeho kvalitu u cukrové řepy
Zimek, Ondřej
Cílem diplomové práce na téma „Vliv vybraných agrotechnických faktorů na výnos a jeho kvalitu u cukrové řepy“ bylo zaměřit se na vybrané agrotechnické faktory (odrůdy a zpracování půdy), faktory, které mají a v budoucnosti budou mít významný vliv na pěstování cukrové řepy v České republice. Data z provozních ploch poskytla společnost Moravskoslezské cukrovary, s.r.o. – Hrušovany nad Jevišovkou. Data z maloparcelních pokusů poskytnul Ústav agrosystémů a bioklimatologie AF MENDELU z vlastní Polní pokusné stanice. Hodnoceny byly roky 2021 a 2022. Pozorování bylo zaměřeno na trend vývoje výnosu kořene a cukernatosti v tzv. "předkampaňovém" vzorkování. Hlavním cílem bylo vyhodnotit vliv faktorů na konečný výnos daných lokalit na konci cukrovarnické kampaně. Zde byl hodnocen vliv odrůdy a zpracování půdy na cukernatost (%), výnos bulev (t/ha) a výnos polarizačního cukru (t/ha). U vlivu odrůd, bylo zjištěno, že klasický typ dosahuje stále mírně lepších výsledků než Conviso Smart odrůdy. Vliv zpracování půdy ukazuje na hodnocených lokalitách, že při využití orby dosáhla cukrovka lepších výsledků ve všech parametrech, nežli při minimalizačmí technologii.
|
|
Pomocné látky ve vinohradnictví - přípravek Albit
Kadlec, Zbyněk
V diplomové práci je zpracováno téma využití pomocných látek ve vinohradnictví. V literární část se věnuje legislativě a specifikaci pomocných látek v zemědělství. Byl popsán způsob fungování a přednosti herbicidních safenerů v zemědělství. Pokus s přípravkem Albit byl založen na modré moštové odrůdě Zweigeltrebe ve Slovácké vinařské podoblasti v roce 2017. Pokus byl složen z varianty ošetřené přípravkem Albit a kontrolní varianty. Všechny zásahy ve vinici proběhly vždy ve stejný čas a ve stejné intenzitě. Vliv ošetření přípravkem Albit byl vyhodnocen na parametrech hroznů při sklizni. V diplomové práci byly posuzovány hodnoty cukernatosti, výnosu hroznů, obsah kyselin a pH moštu, čistý výnos pokusu, hmotnost hroznů z jednoho keře, průměrná hmotnost hroznu a průměrná hmotnost bobule. Z hlediska výnosu je patrné, že varianta pokusu, ve které byl použit přípravek Albit, dosáhla vyššího výnosu a mírně vyšší cukernatosti než kontrolní varianta. Z celkového hlediska je patrné, že se varianta ošetřená přípravkem Albit ukázala jako výhodnější.
|
| |
|
Produkční a ekonomické hodnocení pěstování cukrovky při různých způsobech zpracování půdy
Chlebanová, Petra
Práce se zabývá a hodnotí produkční a ekonomické aspekty pěstování cukrové řepy. V teoretické části práce je uvedena podrobná charakteristika plodiny včetně požadavků na prostředí, zařazení cukrové řepy do osevního postupu, výživa a ošetření porostu, sklizeň a skladování. V první části práce jsou také charakterizovány základní způsoby zpracování půdy, ale i moderní technologie. Zároveň práce popisuje ekosystémové služby a využití v oblastech fytoenergetiky nebo biotechnologií. Teoretickou část uzavírají kapitoly, které se věnují problematice ekonomiky pěstování, legislativě a přibližují současný stav v odvětví. Praktická část se zabývá hodnocením vlivu různého zpracování půdy na kvalitativní parametry, jako je například výnos nebo cukernatost. Pokus byl realizován na polní pokusné stanici v Žabčicích, v rámci pokusu AGRO 2. Došlo k hodnocení tří variant zpracování půdy – klasické zpracování s orbou, minimalizační technologie a přímé setí v ročnících 2017 – 2019.
|
|
Základní parametry moštů révy vinné
Výmola, Tomáš
V této bakalářské práci byla po prostudování získaných domácích, tak i zahraničních zdrojů rozebraná tématika základní parametry moštu révy vinné, výrobě vína a následně k častým chorobám a vadám vína dochází již ve vinici, během zpracování hroznů, kvašení rmutu nebo i samotném véně během jeho zpracování nebo po následném plnění do lahví
|
| |
|
Metody měření cukernatosti v potravinářství
Krišová, Hana
Tato bakalářská práce se zabývá metodami, pomocí kterých lze měřit obsah cukrů v potravinářství. Popisuje principy a postupy vybraných metod a měřidla vhodná pro tyto metody. U jednotlivých měřidel je vysvětleno, na jakém fyzikálním principu pracují. V další části jsou popsané metody měření cukernatosti aplikovány na konkrétní vzorky. Byly vybrány potravinářské provozy, ve kterých je možné se s měřením setkat. Je zde uveden postup a popis měření v praxi. V závěru práce jsou výsledky z praktického stanovení cukernatosti vybraných nápojů.
|
|
Změny látkových složek během zrání hroznů révy vinné
Seifert, Lukáš
Diplomová práce byla zaměřena na studium změn látkových složek bobule během zrání hroznů révy vinné. Zkoumání byly podrobeny čtyři odrůdy révy vinné, a to Rulandské bílé, Sauvignon, Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Sběr hroznů byl proveden ve čtyřech termínech z jednoho stanoviště. V průběhu zrání byly hodnoceny následující parametry – hmotnost 10 bobulí, obsah rozpustné sušiny, obsah titrovatelných kyselin a penetrační pevnost bobule. Z parametrů rozpustné sušiny, obsahu titrovatelných kyselin a pevnosti bobule byl vypočítán index zralosti pro jednotlivé odrůdy v daném termínu sběru. U všech odrůd byl sledován vývoj stanovených parametrů v čase a rozdíl mezi jednotlivými odrůdami révy vinné.
|
| |
|
Hodnocení moštových PIWI odrůd pro výrobu červených vín
Halmová, Lenka
Diplomová práce studuje hodnocení moštových PIWI odrůd pro výrobu červených vín. Experiment probíhal na podzim roku 2016, a to konkrétně v měsících září a říjen. Bylo studováno devět interspecifických odrůd a k tomu i dvě kontrolní odrůdy. Všechny odrůdy pocházejí z Mikulovské vinařské podoblasti z obce Lednice na Moravě. U všech odrůd byly stanoveny základní analytické parametry kvalitativních znaků. Vše bylo statisticky vyhodnoceno a porovnáváno. Literární část se zabývá problematikou samotné rezistence, šíření, výskytem a popisem tří nejzávaznějších chorob, jež se právě, kvůli nim začali šlechtit tyto rezistentní odrůdy. Za touto rešerší je stručný pohled a popis na každou odrůdu samostatně, jejich původy, ampelografické znaky, vhodné stanoviště a enologické vlastnosti.
|