Název:
Metody měření cukernatosti v potravinářství
Autoři:
Krišová, Hana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá metodami, pomocí kterých lze měřit obsah cukrů v potravinářství. Popisuje principy a postupy vybraných metod a měřidla vhodná pro tyto metody. U jednotlivých měřidel je vysvětleno, na jakém fyzikálním principu pracují. V další části jsou popsané metody měření cukernatosti aplikovány na konkrétní vzorky. Byly vybrány potravinářské provozy, ve kterých je možné se s měřením setkat. Je zde uveden postup a popis měření v praxi. V závěru práce jsou výsledky z praktického stanovení cukernatosti vybraných nápojů.This bachelor thesis deals with methods by which it is possible to measure the sugar content in the food industry. It describes principles and procedures of selected methods and gauges suitable for these methods. Individual meters are explained on what physical principle they work on. In the next section, the described methods of measuring sugar content are applied to specific samples. Food processing operations have been selected where metering can be met. There is a procedure and description of measurement in practice. In conclusion, there are results from practical determination of sugar content of selected drinks.
Klíčová slova:
cukernatost; cukry; metody měření cukernatosti