Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv biologického a chemického ošetření na výskyt biogenních aminů u vojtěškových siláží
Remerová, Pavla
V experimentu byl sledován vliv dvou různých silážních aditiv biologického (Lactococcus lactis (NCIMB 30117), Lactobacillus plantarum (DSM 16568), Enterococcus faecium (DSM 22502/NCIMB 11181), enzym xylanáza EC 3.2.1.8.) a chemického (43 % kyseliny mravenčí, 30 % mravenčanu amonného, 10 % kyseliny propionové a 2 % kyseliny benzoové) na koncentraci biogenních aminů, obsah živin, zhodnocení kvality fermentačního procesu a mikrobiologických ukazatelů u vojtěškových siláží (Medicago sativa). Doba fermentace siláží byla 90 dní. Biologické silážní aditivum průkazně zvýšilo výskyt putrescinu (o 51 %; P<0,05), kyseliny mléčné (o 11 %; P<0,05), proteinu (o 11 %; P<0,05). Naopak došlo k signifikantnímu snížení kadaverinu (o 29 %; P<0,05), histaminu (o 57 %; P<0,05), spermidinu (o 15 %; P<0,05), sperminu (o 55 %; P<0,05), kyseliny octové (o 40 %; P<0,05), ethanolu (o 55 %; P<0,05), amoniaku (o 25 %; P<0,05) a popelovin (o 9 %; P<0,05). U skupiny ošetřené chemickým silážním aditivem se statisticky průkazně zvýšil obsah histaminu (o 63 %; P<0,05) a tyraminu (o 34 %; P<0,05). Snížila se koncentrace putrescinu (o 18 %; P<0,05), kadaverinu (o 55 %; P<0,05), spermidinu (o 47 %, P<0,05), sperminu (o 45 %; P<0,05), kyseliny mléčné (o 16 %; P<0,05) kyseliny octové (o 46 %; P<0,05), amoniaku (o 59 %, P<0,05), popelovin (o 13 %, P<0,05) a tuku (o 24 %, P<0,05). Z mikrobiologického hlediska byly ovlivněny bakterie mléčného kvašení, plísně, kvasinky, enterobakterie a celkový počet mikroorganismů. Z výsledků je patrné, že pro udržení hygienické a zdravotně nezávadné siláže je výhodné používat biologické i chemické silážní aditiva. U vojtěškových siláží má chemický inokulant vyšší účinnost na zachování zdravotní bezpečnosti siláže v porovnání s biologickým inokulantem.
Ověření účinku biologického aditiva (WEFASAN Classic) na výnos ječmene jarního v podmínkách konvenčního zemědělského podniku
Panoc, Jan
Biologické aditivum Wefasan Classic je pomocnou půdní látkou, která aktivuje činnost půdních mikroorganismů. Dochází poté ke kypření a provzdušnění půdy a zabránění vyluhování rozpuštěných minerálních látek ve vodě. Minerální látky jsou následně ve vyšším množství dostupné pro rostlinu, která pak vykazuje lepší zdravotní stav, a zvyšují se její výnosy. Cílem této práce bylo zjistit, zda je aditivum schopné zvýšit výnos zrna. Pokus byl prováděn na ječmenu jarním ve dvou výrobních oblastech. První oblastí byla kukuřičná oblast, druhou řepařská. Byly použity dvě varianty: jednorázová aplikace plné dávky, aplikace dělené dávky. Tyto varianty byly následně srovnány s kontrolní neošetřenou variantou. Byl sledován výnos a další ukazatele důležité pro sladovnickou kvalitu. Po analýze bylo zjištěno, že u žádného ze sledovaných parametrů nebyly statisticky významné rozdíly mezi kontrolní variantou a variantami, které byly ošetřeny aditivem.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.