Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv rozmístění živin v půdním profilu na konkurenci mezi plevely a plodinou
Panoc, Jan
Dusík je jednou z nejdůležitějších složek výživy pšenice ozimé. Pokud se ale v jejím porostu vyskytují plevele schopné využívat dusík efektivněji, dochází při plošném hnojení k jejich podpoře a vlivem jejich konkurenční schopnosti pak může docházet ke snížení výnosu pšenice. Mezi plevele s takovouto schopností patří svízel přítula (Galium aparine). Možností, jak tuto schopnost plevelů eliminovat, by mohlo být využití lokální aplikace hnojiv přímo pod řádek plodiny při setí. Cílem práce bylo zjistit, zda aplikace dusíkatého hnojiva (ledku vápenatého) pod patu může podpořit růst a zvýšit konkurenceschopnost pšenice ke svízeli, vzhledem k celoplošné aplikaci hnojiva. Experiment byl nádobový a probíhal v růstové komoře s řízenými podmínkami. Na základě pokusu bylo zjištěno, že konkurence svízele je cílenou aplikací hnojiva pod patu snížena, avšak vysokou dostupností dusičnanů v půdě došlo také z inhibici růstu pšenice. Tento způsob hnojení tedy nepřináší očekávaný efekt v posílení konkurenceschopnosti pšenice.
Ověření účinku biologického aditiva (WEFASAN Classic) na výnos ječmene jarního v podmínkách konvenčního zemědělského podniku
Panoc, Jan
Biologické aditivum Wefasan Classic je pomocnou půdní látkou, která aktivuje činnost půdních mikroorganismů. Dochází poté ke kypření a provzdušnění půdy a zabránění vyluhování rozpuštěných minerálních látek ve vodě. Minerální látky jsou následně ve vyšším množství dostupné pro rostlinu, která pak vykazuje lepší zdravotní stav, a zvyšují se její výnosy. Cílem této práce bylo zjistit, zda je aditivum schopné zvýšit výnos zrna. Pokus byl prováděn na ječmenu jarním ve dvou výrobních oblastech. První oblastí byla kukuřičná oblast, druhou řepařská. Byly použity dvě varianty: jednorázová aplikace plné dávky, aplikace dělené dávky. Tyto varianty byly následně srovnány s kontrolní neošetřenou variantou. Byl sledován výnos a další ukazatele důležité pro sladovnickou kvalitu. Po analýze bylo zjištěno, že u žádného ze sledovaných parametrů nebyly statisticky významné rozdíly mezi kontrolní variantou a variantami, které byly ošetřeny aditivem.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.