Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Energetická náročnost manuálního mletí obilí
Mařík, Vojtěch ; Hora, Martin (vedoucí práce) ; Sládek, Vladimír (oponent)
V této diplomové práci byla zkoumána energetická spotřeba při manuálním mletí obilí za použití dvou historicky rozšířených a významných technologií na mletí obilovin, a to zrnotěrky a žernovu. Tato energetická spotřeba byla vztažena i na některé antropometrické proměnné člověka, který mletí provádí. K měření energetického spotřeby byla použita metoda nepřímé kalorimetrie pomocí Cosmedu K5. Ke stanovení vybraných tělesných proměnných byla použita bioimpedanční váha InBody270 a základní antropometrické pomůcky jako antropometr a pelvimetr. Měřena byla také energetická spotřeba mletí na žernovu různým pohybovým vzorcem, a to unimanuální točení po směru a proti směru hodinových ručiček a bimanuální točení proti směru hodinových ručiček. Stanovení energetické spotřeby byla proběhlo na souboru 30 žen. Ukázalo se, že přestože mletí na zrnotěrce je energeticky nenáročná činnost oproti mletí na žernovu, pro umletí stejného množství obilných zrn je potřeba výrazně více energie (297 kcal/kg zrna vs. 109 kcal/kg zrna). Ze zkoumání nejefektivnější varianty mletí na žernovu se ukázala jako energeticky nejúspornější varianta mletí po směru hodinových ručiček, zatímco mletí proti směru hodinových ručiček je energeticky náročnější (točením po směru hodinových ručiček 5.48  1.13 kcal/min vs. točením proti směru...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.