Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Uzeniny ve výživě člověka
Hansová, Lucie ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Hromádka, Róbert (oponent)
Uzeniny tvoří nedílnou součást jídelníčku české populace. Zejména v poslední době se jeví uzeniny jako kontroverzní z pohledu zdravotních dopadů jejich nadměrné konzumace na zdraví člověka. Maso má nezastupitelnou roli v naší stravě, jedná se o jedinečný zdroj plnohodnotných bílkovin a některých minerálních látek jako je například železo. Mezi diskutovaná negativa konzumace naopak patří spojitost se vznikem některých onemocnění - obezity, kardiovaskulárních onemocnění, některých nádorových onemocnění a taktéž přispívají k rozvoji diabetu mellitu 2. typu. Zkoumali jsme aspekty konzumace vybraných druhů uzenin jako rozložení konzumace v denních jídlech, průměrnou velikost porcí a dále afinitu ke konzumaci uzenin vzhledem k pohlaví, věku a BMI. Bylo zjištěno, že největší průměrná porce uzenin je konzumována k obědu s výjimkou vídeňských párků. Muži konzumují uzeniny významně více než ženy, nejvyšší afinitu ke konzumaci vybraných druhů uzenin jsme pozorovali v kategorii do 25 let a v případě BMI se výsledky lišily v závislosti na druhu uzeniny. V případě prevence je potřeba zkoumat problém komplexně a zaměřit se nejen na stravovací návyky, ale na celý životní styl pacienta.
Maso ve výživě člověka
Popelková, Vendula
Bakalářská práce na téma maso ve výživě člověka pojednává o důležitosti masa ve stravě každého z nás. Porovnává pozitivní i negativní vlivy konzumace masa a stejně tak se soustředí na možná zdravotní rizika a nebezpečí. Zároveň je zde také poukázáno na často šířené mýty. V bakalářské práci jsem se snažila popsat a charakterizovat chemické složení masa. Zmínila jsem se také o jeho definici, označování a historii produkce, zpracování a konzumace. V následující kapitole jsem zhodnotila současnou spotřebu a produkci masa a také charakterizovala jeho základní druhy. Další kapitola pojednává o nutriční stránce masa. Ve své práci jsem se taktéž snažila vysvětlit pohled vegetariánů, veganů a vyznavačů paleo diety na konzumaci masa a upozornit na různá rizika, která mohou alternativní výživové směry přinášet. Stejně tak jsou v této práci uvedeny možné náboženské aspekty, zahrnující otázku halal a košér se zaměřením na porážku a výsledné produkty. Poslední část práce je věnovaná základnímu dělení výsekového masa a jeho možné využití v gastronomii.
Výběr a konzumace masa a masných výrobků
Staňková, Helena ; Kudlová, Eva (vedoucí práce) ; Bušová, Milena (oponent)
Maso a masné výrobky vždy patřily co do vlivu na lidské zdraví k velmi diskutovaným potravinám. V roce 2016 zařadil IARC masné výrobky do kategorie 1, tedy pro člověka karcinogenní látky a červené maso do kategorie 2A, tedy pro člověka pravděpodobně karcinogenní látky. V dnešní době se setkáváme s mnoha druhy výrobků, jejichž kvalita se velmi liší, tudíž výběr vhodného výrobku vyžaduje aktivní účast spotřebitele. Cílem teoretické části této bakalářské práce bylo provést rešerši o nutričním složení masa a masných výrobků a vlivu konzumace masa a masných výrobků na lidské zdraví, zejména ve spojitosti s klasifikací IARC, a uvést je do souvislosti s výživovými doporučeními. Z výsledků vyplývá, že se studie týkajících se konzumace masa a masných výrobků a vlivu na zdraví liší a závěry jsou často protichůdné. Faktem je, že studie týkající se především negativního vlivu konzumace masa na lidské zdraví nejsou konzistentní a metodologicky shodné, což znesnadňuje získání dostatečných důkazů na považování masa a masných výrobků za karcinogeny. Součástí práce je také frekvenční dotazník, určený studentům vysokých škol v Praze, který se zaměřuje na frekvenci konzumace masa a masných výrobků a na aspekty výběru těchto potravin. Cílem praktické části bylo zjištění frekvence konzumace masa a masných výrobků respondentů,...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.