Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 55 záznamů.  začátekpředchozí43 - 52další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Problematika plýtvání potravinami
Vozábová, Aneta ; Cimler, Petr (vedoucí práce) ; Hommerová, Dita (oponent)
Tato práce se zabývá problematikou plýtvání potravinami z celosvětového hlediska. Cílem práce je komplexní shrnutí této problematiky z dostupných světových zdrojů i na základě vlastních zkušeností z praxe v zařízeních veřejného stravování. V práci jsou vymezeny oblasti plýtvání v rámci potravinového řetězce, určeny ekonomické, sociální a environmentální důsledky plynoucí z nešetrného nakládání s potravinami a popsány organizace a společnosti zabývající se předcházením plýtvání potravinami. Zároveň jsou poskytnuta doporučení k prevenci vzniku potravinového odpadu v domácnostech. Praktická část práce analyzuje potravinový odpad v českých domácnostech, měřený po dobu jednoho týdne.
Význam dřezových drtičů pro odstraňování BRO
Amemori, Anna ; Benešová, Libuše (vedoucí práce) ; Doležalová, Markéta (oponent)
Biologicky rozložitelné odpady (BRO) tvoří asi 30 - 50 % tuhého komunálního odpadu (TKO). Tento odpad je ve většině případů spalován či skládkován bez dalšího užitku. Přitom v Plánu odpadového hospodářství ČR (POH ČR) stanoveného na základě evropské směrnice se ČR zavázala snížit množství BRO vyváženého na skládky do roku 2010 na 75 % a do roku 2020 na 35 % celkového množství hmotnosti biologicky rozložitelného komunálního odpadu skládkovaného v roce 1995. Odstarňování BRO se ve vesnických zástavbách provádí klasicky zkrmováním zvěře či domovním kompostováním. Ve městech však separovaný sběr BRO již dlouhou dobu představuje obtížný problém. Zajímavou alternativu do oblasti problematiky nakládání s BRO vnáší domácí drtiče potravinových odpadů (DPO). Ty umožňují, díky drcení kuchyňských odpadů a zbytků jídel ve dřezu, separaci bioodpadu přímo u zdroje. Pro jejich následné odstranění využívá již zavedenou infrastrukturu kanalizace, kterou odvede rozdrcené odpady do čistírny odpadních vod (ČOV). Tam pak může být potravinový odpad zpracováván anaerobní digescí - nejvhodnější metodou pro zpracování živočišného odpadu. Tato práce se zabývá literární rešerší studií, zabývajících se vhodností DPO jako nástroje pro separaci BRO, a porovnáváním argumentů pro a proti používání DPO v domácnostech. Většina studií...
Intervence v ulicích - plýtvání potravinami
SCHENK, Radek
Tato práce řeší fenomén street artu a problematiku nadměrného plýtvání potravinami. Cílem této práce je definování obou uvedených problémů a v praktické části vytvoření výtvarného artefaktu spojujícího oba náměty v kritickou výpověď snadno dostupnou širšímu publiku. Obsah teoretické práce je zaměřený na přidružené směry umění ve veřejném prostoru a jejich stěžejní osobnosti. V tématu plýtvání potravinami se snaží zachytit co nejvíce činitelů, které mají podíl na tomto problému. Hlavním přínosem je přesné definování street artu a srovnání různých typů problémů s potravinami podle lokalit a místních zvyklostí. Na základě zjištěných údajů je možné k problému přistoupit na osobní rovině nebo s údaji pracovat dále, ať už edukativním způsobem nebo s dalšími uměleckými záměry.
Využití odpadních materiálů k přípravě hydrolyzátů pro fermentační fázi.
Vadovičová, Natália ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na studium a porovnání různých druhů hydrolýz, jejich optimalizaci a také maximalizaci výtěžků nejvhodnější hydrolýzy pro navazující fermentaci. Jako substrát byly zvoleny pomerančové slupky. Substrát byl nejdříve mechanicky rozmělněn a poté z něj byla připravena suspenze, která podstoupila jednu ze zkoumaných metod předúpravy. Provedly se hydrolýzy fyzikální, jako mikrovlny, zvýšená teplota či ultrazvuk, nebo hydrolýzy chemické, a to kyselé i alkalické. Byly použity i kombinace fyzikálních a chemických metod. Optimalizace enzymatické hydrolýzy materiálu proběhla s použitím enzymů Novozymes® NS50013 a NS50010. Dále byla studována produkce celulolytických a pektolytických enzymů po dobu 10 dní procesem SSF za použití kmenu A. niger. U všech provedených hydrolýz proběhlo stanovení výtěžku redukujících cukrů pomocí metody dle Somogyi Nelsona. Z různých metod předúprav se jako nejúspěšnější prokázala enzymatická hydrolýza, a to kombinace obou enzymů při kultivaci trvající 96 hodin, o pH = 4,5 a teplotě 45 °C. Výtěžky redukujících sacharidů v těchto hydrolyzátech dosahovaly 27,4241 ± 0,0007 gl-1.
Plýtvání potravinami
Arazim, Lukáš ; Zeman, Jiří (vedoucí práce) ; Filipová, Alena (oponent)
Bakalářská práce se zabývá komplexní problematikou plýtvání potravinami a obsahuje teoretickou a praktickou část. Cílem první části práce bylo komplexně a přehledně analyzovat ekonomické a politické souvislosti plýtvání potravinami, definovat základní pojmy a právní legislativu. Následně byly popsány příčiny plýtvání potravinami v jednotlivých fázích potravinového řetězce a vybrané důsledky plýtvání potravinami. Hlavním cílem druhé části práce byla demonstrace plýtvání potravinami na reálném příkladu dvou českých společností, které obě působí v oblasti distribuce potravin. V této části práce jsem provedl vlastní kvalitativní výzkum s představiteli společností na základě strukturovaného dotazníku. V závěru celé práce shrnuji výsledky práce a přidávám k nim některé vlastní návrhy řešení tohoto problému.
Potravinové banky v podmínkách České republiky
ŠKABRADOVÁ, Kristýna
Tématem této bakalářské práce jsou potravinové banky v podmínkách České republiky. Cílem je identifikace obecné praxe potravinových bank pomocí dotazníkového šetření. Dalším cílem je popis Národní potravinové sbírky z pohledu přímého účastníka a také podpora fyzického založení potravinové banky v Jihočeském kraji. Literární přehled se zabývá potravinovým problémem, konkrétně je zaměřen na hlad a nedostatečnou výživu. Další podkapitoly se zabývají problematikou plýtvání potravinami a potravinovými bankami. V praktické části jsou vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření na úrovni potravinových bank v České republice. Dále je vyhodnoceno pozorování provedené v rámci Národní potravinové sbírky 2015. Poslední část praktické práce tvoří samotný popis procesu založení Potravinové banky Jihočeského kraje.
Společnská odpovědnost vs. plýtvání potravinami
Komínová, Kamila ; Džbánková, Zuzana (vedoucí práce) ; Šumpíková, Markéta (oponent)
Cílem bakalářské práce je představit koncept společenské odpovědnosti, poukázat na problém plýtvání potravinami a uvést možná řešení. Práce se skládá se z dvou hlavních částí -- teoretické a praktické. Teoretická část popisuje historický vývoj, soubor definic a základní charakteristiky spolu se třemi stěžejními pilíři celého konceptu. Praktická část se zaměřuje na plýtvání potravinami a uvádí přehled příčin a důsledků v dimenzi environmentální, sociální a ekonomické. Zároveň jsou zde přiblíženy kroky ze strany společnosti Tesco směřující k eliminaci plýtvání a možnému zlepšení na tuzemském trhu.
Výzkum pro hospodaření s odpady v rámci ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje (prevence a minimalizace vzniku odpadů a jejich hodnocení): Problematika biologicky rozložitelných odpadů
Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, Praha ; Vološilová, Dagmar
V první části jsou popsány možnosti nakládání s biologicky rozložitelnými odpady v ČR a EU včetně související legislativy, informací o pohledu řešení v EU, použitelnosti strategií a nástrojů k redukování množství biologicky rozložitelných odpadů, které se ukládají na skládky. Na odebraných vzorcích digestátu z bioplynových stanic byly vyhodnocena rovnocennost dvou způsobů stanovení zbytkové produkce bioplynu pro určení stability digestátu (systém OxiTop Control a měření plynovou byretou). Na základě výsledků hodnocení byla upravena metodika testu zbytkové produkce bioplynu z digestátu. Byla aktualizována databáze zařízení zpracovávajících BRO v České republice.
Výzkum pro hospodaření s odpady v rámci ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje (prevence a minimalizace vzniku odpadů a jejich hodnocení): Biologicky rozložitelné odpady
Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, Praha ; Matulová, Dragica
V subprojektu 1 výzkumného záměru byly v roce 2007 sledovány možnosti nakládání s biologicky rozložitelnými odpady a shromážděny relevantní legislativní předpisy. Ve vzorcích kompostů fermentátů a kuchyňském odpadu byly stanoveny mikrobiální ukazatele (intestinální enterokoky, Escherichia coli, termotolerantní koliformní bakterie, koliformní bakterie a Salmonely) a vybrané chemické ukazatele (As, Cd, Cr, Hg, Ni, Pb, AOX, suma PCB, suma PAU, uhlovodíky C10-C40). Ve vybraném kompostu byla stanovena respirační aktivita po čtyřech dnech (AT4), toto stanovení podává informaci o stupni stabilizace BRO, tedy zda testovaný vzorek je již možné uložit na skládku.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 55 záznamů.   začátekpředchozí43 - 52další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.