Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 56 záznamů.  začátekpředchozí41 - 50další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využití klíčních rostlin jako nové potraviny
Vetchá, Marcela
Klíční rostliny jako nový druh potraviny jsou nabízeny na světovém trhu. U nás jsou známé klíční rostliny obilí, hrachu nebo fazole. Lze ovšem použít i zeleninové druhy. Mnoho klíčních zeleninových druhů obsahuje významné obsahové látky. U vybraných klíčních rostlin byl stanoven vitamín C, minerální látky, chlorofyl a, chlorofyl b a karotenoidy. Klíční rostlina hlávkového zelí obsahovala nejvíce vitamínu C. Minerální prvek draslík a sodík měly vysoký obsah v klíční rostlině řepy. Další prvek hořčík měl nejvyšší obsah v naklíčeném osivu pekingského zelí. A vápník byl nejvíce obsažen v klíční rostlině hlávkového zelí. Klíční rostliny také mohou působit lákavě na pohled, mít příjemnou vůni i dobře chutnat. Při degustaci klíčních rostlin byla nejchutnější ředkvička, cibule pór. Je tedy zřejmé, že klíční rostliny mohou pozitivně ovlivnit, jak zdravotní stav člověka, tak příjemně obohatit stravu o nové chutě.
Stanovení kovů v ovocných šťávách
Drobilová, Marcela ; Vránová, Dana (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Teoretická část diplomové práce se zabývá technologií výroby ovocných šťáv a charakteristikou známých odrůd bezu. Dále jsou zde shrnuty dostupné informace o výskytu a vlastnostech minerálních látek v potravinách. V praktické části diplomové práce byly analyzovány šťávy ze 17 různých odrůd černého bezu a šťávy komerčně dostupné jako potravinové doplňky pomocí techniky ICP-MS a v těchto šťávách byly stanoveny koncentrace 15ti vybraných esenciálních a toxických prvků.
Problematika analýzy mléka pomocí techniky ICP-OES
Kaňová, Veronika ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Teoretická část bakalářské práce se věnuje chemickému složení kravského mléka, popisu vybraných metod přípravy vzorku a popis používané techniky ICP-OES. Experimentální část je zaměřena na jednotlivé přípravy vzorků a analýzu vybraných prvků (Ca, Na, K, Mg a P). Mléko je velice složitý polydisperzní systém. Příprava vzorku mléka je velice důležitým krokem před samotným měřením. V této práci bylo provedeno porovnání čtyř vybraných metod přípravy vzorku: pouhé ředění, ředění vzorku s přídavkem Tritonu X-100, mineralizace na mokré cestě a sonikace. Vybrané prvky byly analyzovány pomocí ICP-OES. Výsledné koncentrace byly porovnány s CRM sušeného mléka. Výsledky práce ukázaly, že nejpřesnější jsou metody přípravy prostého ředění vzorku a mineralizace na mokré cestě. Čtyři různé druhy mléka byly analyzovány pomocí těchto dvou vybraných metod. Metoda prostého ředění vzorku vykazovala větší odchylku měření než mineralizace na mokré cestě, u které však při analýze došlo k větším ztrátám analytu díky tukovým složkám obsažených v mléce.
Onemocnění trávicího aparátu seniorů ve vztahu k životnímu stylu
TICHÁ, Anděla
Základní myšlenkou mé práce je průzkum onemocnění trávicího aparátu seniorů ve vztahu k životnímu stylu. Úvodem objasňuji základní pojmy související s výživou, zdravím, nemocí a prevencí. V další kapitole se věnuji zjištění zdravotního stavu a signálům, které nám tělo dává, když nedostává vše potřebné. Obsahovou stránku zaměřuji na determinanty působící na naše zdraví. Důraz kladu na komplexnost. Dozvíme se jaký je optimální pitný režim, jaké makroživiny a mikroživiny tělo potřebuje, jaké je jejich dělení a z jakých potravin je získáváme. Rozebírám i potřeby pohybu, odpočinku, spánku a duševní hygieny. Tento materiál zobecňuje aktuální požadavky zdravého životního stylu, podle kterých se mohou řídit, budovat a dlouhodobě upevňovat správné návyky pro zdraví a vitalitu.
Minerální látky a vitaminy v ovčím mléce
Písaříková, Veronika
Tato bakalářská práce je zaměřena na minerální látky a vitaminy v ovčím mléce. Popisuje základní plemena ovcí chovaných pro mléčnou užitkovost, aktuální situaci v chovu ovcí v České Republice a na úrovni Evropské Unie, produkci a chemické složení ovčího mléka. V další fázi jsou potom popsány základní informace o jednotlivých vitaminech a minerálních látkách a jejich vliv na zdraví člověka. Závěr práce tvoří porovnání obsahů těchto vitaminů a minerálních látek dle různých literárních zdrojů.
Luštěniny jako zdroj vybraných makro a mikronutrientů
Bernreiterová, Hana
Tato diplomová práce se zabývá kvantitativním stanovením obsahu vybraných minerálních látek (Ca, Mg, Fe, Zn a Cu) u osmi druhů luštěnin: Cicer arietinum L., Glycine max L., Lens culinaris Medic., Phaseolus vulgaris L., Pisum sativum L., Vigna angularis L., Vigna radiata L. a Vigna unguiculata L. Pomocí atomové absorpční spektrometrie byly měřeny rozdíly obsahu vybraných minerálních prvků mezi druhy a závislost těchto obsahů na způsobu a místě pěstování. Z výsledků práce vyplývá, že nejlepším zdrojem všech vybraných prvků je sója. Naopak nejméně vhodným zdrojem se jeví hrách. Konzumace fazolu a druhů rodu Vigna je vhodná pro vysoký obsah vápníku a hořčíku. Velmi dobrým zdrojem železa, zinku a mědi je mimo sóju také čočka. Způsob ani lokalita pěstování se neukázaly jako obecně působící faktory, které by jednoznačně ovlivňovaly obsah vybraných minerálních látek.
Hodnocení stravovacích návyků u dětí předškolního věku
Vaňková, Jana
Cílem bakalářské práce,, Hodnocení stravovacích návyků u dětí předškolního věku," je zjistit stravovací návyky dětí předškolního věku a jejich rodičů, zda má stravování rodičů vliv na stravování dětí. Dalším cílem je zhodnotit týdenní jídelní lístek mateřské školky. Teoretická část obsahuje anatomii trávící soustavy, metabolismus bílkovin, tuků a sacharidů a jejich význam, vitaminy a minerální látky potřebné pro správný růst a vývoj dětí, stravování dětí předškolního a školního věku a kapitolu o obezitě. Praktická část obsahuje kvantitativní šetření na základě dotazníku a energetický propočet týdenního jídelního lístku mateřské školky.
Srovnání jednotlivých druhů a skupin ovoce z hlediska obsahu a vlastností výživově cenných složek
HAVLÍKOVÁ, Martina
Práce se zabývá obsahem a vlastnostmi výživově cenných složek ovoce a zjišťuje četnost jeho konzumace u studentů středních škol. Teoretická část pojednává o základním členění ovoce s popisem důležitých druhů jednotlivých skupin. Dále jsou zde rozděleny a popsány, vzhledem k významu ve výživě člověka, nejdůležitější výživově cenné složky ovoce vitaminy, antioxidanty, minerální látky, vláknina, sacharidy, bílkoviny a lipidy. Praktická část se zabývá srovnáním jednotlivých druhů ovoce z hlediska obsahu výživově cenných složek. Při srovnávání výživově cenných složek ovoce bylo zjištěno, že skořápkové ovoce vykazuje značně vyšší množství vitaminů, minerálních látek a lipidů než ostatní skupiny ovoce. Dále tato část obsahuje dotazníkové šetření vztahující se k otázkám ohledně četnosti a oblíbenosti konzumace ovoce u studentů středních škol ve věku 17-20 let. Výsledky jsou analyzovány a graficky znázorněny. Z výzkumu vyplývá, že 98% studentů má rádo ovoce a nejraději ho konzumují v čerstvém stavu. Jejich nejoblíbenějším druhem jsou jablka, která jsou u nás nejrozšířenějším ovocem. Naopak k ovoci, které nemají studenti rádi, patří grep a rybíz. Podle dotazníkového šetření studenti rozumí důležitosti ovoce ve stravě vůči jejich zdraví, ale přesto je důležité dbát neustále na pestrou stravu již u mladistvých.
Poruchy minerálního metabolismu u skotu
KADLECOVÁ, Lenka
Bakalářská práce je členěna na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části práce bylo cílem zpracovat přehled literatury, která pojednává o významných produkčních chorobách skotu s důrazem na poruchy metabolismu minerálních látek, především vápníku, fosforu a hořčíku. V přehledu literatury jsou popsány symptomy, terapie a prevence jednotlivých chorob. Praktická část bakalářské práce zahrnuje dvě oblasti zjištění. První část je zaměřená na příjem sledovaných minerálních látek v krmivech a minerální přísadě dojnicemi na farmě Horní Staňkov. Druhá část práce sleduje obsah minerálních látek a alkalické fosfatázy v krevní plazmě a v moči dojnic. Na základě vyšetření krevní plazmy a moči je zpracován přehled o úrovni saturace dojnic makroprvky.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 56 záznamů.   začátekpředchozí41 - 50další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.