Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 50 záznamů.  začátekpředchozí40 - 49další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Využití kreatinu a karnitinu ve sportu
Vodičková, Věra ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Boudová, Lea (oponent)
5 Abstrakt Kreatin je z 95 % obsažen v kosterních svalech, kde je z 65 % fosforylován na kreatinfosfát. Denní potřeba 2 g je kryta příjmem z potravy a biosyntézou. Systém kreatin - kreatinfosfát slouží ve svalech pro rychlou regeneraci ATP, pro vyrovnávání pH a podílí se na růstu svalové hmoty. Základní a prokazatelně účinnou formou suplementů je kreatin monohydrát, jiné preparáty nejsou účinnější. Podávání kreatinu je bezpečné, potvrzeným nežádoucím účinkem je pouze nárůst hmotnosti a trávící obtíže. Je prokazatelně efektivní pro zvýšení výkonnosti, zejména při opakované krátkodobé intenzivní zátěži a v silových disciplínách. Nejúčinnějším postupem podávání je využívání tzv. plnící fáze, následované fází udržovací a pauzou, které se v cyklech opakují. Účinnost zvyšuje současné podání sacharidů. Nárůst výkonnosti koreluje s velikostí nárůstu obsahu kreatinu ve svalech, která závisí na velikosti jeho zásob před zahájením suplementace. Karnitin se vyskytuje ve dvou optických formách, ovšem pouze L-forma je metabolicky účinná a bezpečná. Jeho hlavní funkcí je přenos aktivovaných mastných kyselin do matrix mitochondrie, kde probíhá jejich β-oxidace. Denní potřeba karnitinu je z 25 % kryta biosyntézou, zbylých 75 % ...
Stravovací režim softballového družstva na soustředění
Kadlecová, Klára ; Süss, Vladimír (vedoucí práce) ; Pravečková, Petra (oponent)
Název práce: Stravovací režim softballového družstva na soustředění. Cíl práce: Cílem práce je sestavit jídelníček odpovídající energetickým a nutričním potřebám při fyzické zátěži na soustředění žen ve věku 18 až 25 let bez let bez zvláštních výživových preferencí s použitím programu FitLinie 5.82. Metoda: Pro zjištění energetické potřeby hráčky byla užita metoda nepřímé kalorimetrie. Do dané rovnice byly dosazeny průměrné antropometrické parametry hráčky softballu a celý výsledek byl navýšen o energii vydanou při každodenním tréninku dle příslušných tabulek. V příjmu energie dodržen poměr základních živin (60 % sacharidy, 25 % tuky, 15 % bílkoviny). Zohledněn byl také dostatečný přísun sacharidů před každou tréninkovou jednotkou. Výsledky: Denní energetický příjem byl během celého týdenního soustředění dodržování průměrně z 98,90 %, což představuje hodnotu přibližně 13 735 kJ. Z hlediska nutričního byl denní příjem základních substrátů stanoven na 490 g sacharidů, 91 g tuků a 122 g bílkovin. Průměrně během celého soustředění se podařilo zajistit příjem sacharidů s přesností na 99,54 % (488 g). Příjem tuků byl plněn s podobnou přesností a lehkým přesahem na 100,93 % (92 g). Pro bílkoviny pak platila průměrná přesnost za celý týden 97,51 % (119 g). Závěry práce: Jídelníček, který byl sestaven,...
Nutriční monitoring skupiny vrcholových vodních slalomářek ČR v závodním období.
Kašparová, Anna ; Polášková, Marcela (vedoucí práce) ; Süss, Vladimír (oponent)
Název práce: Nutriční monitoring skupiny vrcholových vodních slalomářek ČR v závodním období. Cíle práce: Monitoring skutečného kvantitativního a kvalitativního složení stravy vrcholových vodních slalomářek ČR v závodním období a srovnání s doporučenými denními standardy pro populační skupinu sportovců s odpovídajícím energetickým výdejem. Z výsledků vyvodit obecná i individuální doporučení a posoudit nutnost užívání suplementů ve výživě vodních slalomářek. Metody práce: Práce je případovou studií a má charakter kvalitativního výzkumu. Pro výzkum jsme zvolili dvě základní metody. Metodu prospektivní studie a metodu rozhovoru. Ke zjištění celkového denního energetického příjmu a kvalitativního složení stravy byla použita inventorní analýza čtyřdenního stravovacího záznamu respondentek. Pro porovnání se standardy byla následně data zpracována standardizovanou softwarovou aplikací databázových funkcí tabulkového procesoru MS Excel (Vilikus a kol., 2002) a doplněna kritickým komentářem. Ke zjišťování dat, týkajících se užívání DS bylo využito metody rozhovoru, ve kterém sportovkyně odpovídaly na zadané otázky. Data byla vyhodnocena písemně a graficky. Výsledky: Práce monitoruje a kriticky komentuje rozdíly mezi doporučeným a skutečným složením stravy patnácti vrcholových vodních slalomářek v ČR z...
Spotřebitelské chování v oblasti sportovní a zdravé výživy
Juřík, Aleš ; Šánová, Petra (vedoucí práce) ; Hrubcová, Barbora (oponent)
Tato bakalářská práce se zajímá chováním spotřebitelů v oblasti sportovní a zdravé výživy. Jejím cílem je identifikace základních aspektů spotřebitelského chování v dané oblasti. V práci je popsána problematika chování spotřebitelů této kategorie, jsou rozebrány faktory působící na spotřebitele a je zpracována nabídka produktů a jejich výrobců a prodejců. Pro dosažení cíle bylo provedeno dotazníkové šetření. Zpracované výsledky tohoto šetření diskutují problematiku spotřebitelského chování a preferencí spotřebitelů sportovní a zdravé výživy a faktory na ně působící. Na základě dotazníkového šetření jsou formulována doporučení pro výrobce a prodejce zdravé a sportovní výživy.
Podnikatelský plán založení internetového obchodu se sportovní výživou a cvičebními pomůckami
Havránek, Martin ; Zich, Robert (oponent) ; Bumberová, Veronika (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce je návrh realizace internetového obchodu zaměřeného na prodej sportovní výživy a pomůcek. Stěžejní součástí práce, která bude sloužit jako podklad pro návrh sestavení podnikatelského plánu, jsou vybrané analýzy prostředí pro stanovení poptávky a faktorů, tuto poptávku ovlivňujících. Dále bude zmapováno konkurenční prostředí příslušného trhu, ke kterému budou použita data z primárního výzkumu zabývajícím se preferencemi cílové skupiny zákazníků. Návrhy uvedené v této práci budou sloužit jako opora při realizaci podnikatelského plánu.
Výživa vrcholových sportovců
Křivánková, Iva
Hlavní náplní mé bakalářské práce bylo prostudovat specifika výživy rekreačního a vrcholového sportovce. Vzhledem k tomu, že vrcholoví sportovci potřebují k dosažení svých výkonů hodně energie, měli by konzumovat především nutričně vyrovnané potraviny v daném množství. V úvodu práce popisuji racionální výživu a jednotlivá hlediska související s příjmem a výdejem energie. Hlavní podstatou energetického metabolismu u sportovců obecně, je fyzická práce, tedy svalová činnost. V rámci vrcholového sportu jsem se zaměřila na plavání a byly popsány jednotlivé specifikace výživy vztahující se k tomuto sportovnímu odvětví.
Potravní doplňky ve sportovní výživě a možnosti sledování jejich vlivu na výkonnost sportovce.
Vlčková, Lenka ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá vlivem příjmu potravních doplňků na zvýšení výkonnosti a růstu svalové hmoty kondičních kulturistů. Ke studii bylo vybráno 25 studentů (kondičních kulturistů), kteří byli rozděleni do čtyř skupin podle přijímané dávky kreatinu a dalších doplňků stravy (proteinů a maltodextrinu). Během studie byly sledovány změny měřených parametrů (tělesná hmotnost; tělesný obvod hrudníku, pasu a končetin; obsah tuků v těle; obsah kreatininu a urey v moči). Na základě získaných výsledků byl zhodnocen vliv testovaných doplňků na růst svalové hmoty sportovců.
Porovnání stravovacích návyků aktivních sportovců a běžné populace dospělých osob
ŤUKOVÁ, Gabriela
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit rozdíly v nutričním složení stravy a množství přijatých živin u osob, které se aktivně věnují silovému sportu a dospělými osobami, které sportují pouze rekreačně, ve věkovém rozmezí 19 - 30 let.
Návrh komunikační strategie na trhu sportovní výživy
Chválny, Ivan ; Král, Petr (vedoucí práce) ; Olšanová, Květa (oponent)
Cílem diplomové práce bylo navrhnout marketingovou a komunikační strategii pro český e-shop působící na trhu sportovní výživy. V první části práce je představeno nezbytné teoretické minimum pro vypracování marketingového plánu, zvláštní důraz je kladen na oblast marketingové komunikace. V druhé části práce je již klasický koncept marketingového plánu aplikován na zvolenou firmu a reálné tržní prostředí. Na základě detailní situační analýzy je stanovena marketingová strategie. Na závěr lze v souladu s marketingovou strategií koncipovat i strategii komunikační.
Výživa sportovců v porovnání s běžnými stravovacími zvyklostmi
Piknerová, Tereza
Správná výživa je jedna z nejdůležitějších věcí, které pomáhají jak ve sportu, tak i v běžném životě. Ve sportu nestačí jen usilovně trénovat, je potřeba se i správně stravovat a dodržovat správný pitný režim. Pokud bude zajištěn odpovídající přísun jednotlivých živin, tak výkon bude znatelně lepší. Správná vyvážená strava hraje velmi důležitou roli i v běžném životě. Podporuje fyzickou i psychickou rovnováhu, celkově pozitivně ovlivňuje naše zdraví. Poslední dobou je výživa hodně probíranou kapitolou v našich životech a stále více lidí se dívá více na to co jí. Tato bakalářská práce podává informace o správném stravování, jak ve sportu, tak v běžném životě a stejně tak nás informuje o správném pitném režimu, doplňcích stravy a dalších zajímavostech v tomto směru

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 50 záznamů.   začátekpředchozí40 - 49další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.