| |
| |
|
Podnikatelský záměr
Skovajsa, Adam ; Svačinová, Pavla (oponent) ; Hanušová, Helena (vedoucí práce)
Náplní této diplomové práce je sestavení podnikatelského záměru stavby wellness centra. V první části se zaměřím na teorii a strukturu podnikatelského záměru. Druhá část bude věnována analýze situace, ze které bude vycházet návrh konkrétního podnikatelského záměru, což bude hlavním výstupem práce.
|
| |
|
Strategická analýza rodinné firmy Restaurant Helmahof
Zavadilová, Hana ; Machek, Ondřej (vedoucí práce) ; Kubíček, Aleš (oponent)
Náplní bakalářské práce je strategická analýza restaurace Helmahof. Cílem je zhodnotit současnou situaci podniku a jeho okolí a pokusit se nastínit možnost dalšího rozvoje. Práce je rozdělena na dvě části a to část teoretickou a praktickou. V teoretické části se věnuji metodám a pojmům, které jsou následně využity pro část praktickou. Jedná se o vymezení pojmu strategie, analýza okolí a vnitřního prostředí, následné syntézy a specifikům rodinných firem. Praktická část představuje aplikaci teorie dle dostupných informací a dat. Jedná se o aplikaci metody PEST, Porterův model, finanční analýzy a SWOT analýzy. Následně se věnuji vlastnímu doporučení do budoucna a v závěru bakalářské práce uvádím svá zjištění.
|
|
Strategická analýza společnosti Nutrend D.S., a.s.
Bouška, Ondřej ; Kubíček, Aleš (vedoucí práce) ; Štamfestová, Petra (oponent)
Cílem této bakalářské práce je provést strategickou analýzu společnosti NUTREND D.S., a.s. zabývající se především výrobou stravy a výživových doplňků pro sportovce. V řešení bylo použito metod strategické a finanční analýzy, především pak PESTLE analýza, Porterův model pěti sil a SWOT analýza. Teoretická část představuje metody, které jsou následně v praktické části aplikovány na řešení problému. Na základě zjištěných údajů jsou v závěru poskytnuta doporučení a postupy, které by podnik mohl využít v rámci vlastního strategického řízení.
|
|
Podnikový management vybraného ekonomického subjektu
Košecká, Petra
Tato diplomová práce se zabývá podnikovým managementem vybraného ekonomického subjektu a jeho analýzou, na jejímž základě jsou zformulovány doporučené kroky, které mohou být užitečné pro management podniku a rozvoj firmy. Teoretická část práce analyzuje současný stav řešené problematiky v literatuře, praktická část je zaměřena na zkoumaný podnik a výsledky práce. V rámci analýzy vnějšího prostředí jsou provedeny PEST a EFE analýzy, které odhalily nadprůměrnou závislost na vnějším prostředí. V rámci vnitřního prostředí se analýza soustřeďuje na předmět činnosti, organizační strukturu, vybranou oblast řízení lidských zdrojů, dále na ekonomické výsledky a finanční analýzu. Součástí analýzy je také SWOT analýza a strukturální analýza odvětví pomocí Porterova modelu pěti sil. Tyto analýzy podporují spíše mírně ofenzivní přístup podniku.
|
|
Strategické řízení společnosti Zemědělské služby Dynín, a. s.
Ženčuch, Jan
Ženčuch, J. Strategické řízení společnosti Zemědělské služby Dynín a.s. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2014. Práce řeší návrh na strategická opatření pro společnost Zemědělské služby Dynín a.s. pomocí tradičních metod strategického managementu a metodiky strategie modrého oceánu je analyzováno vnější i vnitřní okolí organizace. Na základě výsledků analýz jsou formulována strategická doporučení v rámci obou přístupů. Po zhodnocení navrhovaných strategií je doporučena jejich kombinace.
|
|
Atraktivita odvětví pivovarnictví v ČR
Cupáková, Martina
Tato diplomová práce se zabývá analýzou odvětví průmyslových pivovarů v České republice. Hlavním cílem práce je zhodnocení atraktivity odvětví a formulace návrhů a doporučení pro podniky zvažující vstup do sledovaného odvětví a pro společnosti, které v odvětví pivovarnictví již působí. Doporučení pro potenciální vstupující vychází z vyhodnocení atraktivity pivovarského odvětví a návrhy pro stávající pivovary z hodnocení příležitostí a hrozeb zjištěných v průběhu analýzy makroprostředí, mikroprostředí a analýzy hybných změnotvorných sil. Klíčovou metodou využitou v práci pro analýzu vnějšího prostředí je Porterův model pěti konkurenčních sil. Další metodické přístupy zahrnují analýzu PEST, vymezení základních charakteristik odvětví, analýzu strategických skupin, určení změnotvorných sil a analýzu atraktivity odvětví. Uvedené přístupy jsou vymezeny v teoretické části práce a předmětem praktické části je jejich aplikace na pivovarské odvětví v ČR.
|
|
Odvětvové prostředí výroby nábytku v ČR
Špačková, Lucie
Tato disertační práce se zabývá odvětvím výroby nábytku v České republice. Hlavním cílem disertační práce je formulovat doporučení strategických alternativ a doporučení pro zvýšení konkurenceschopnosti podniků na základě provedených analýz odvětví výroby nábytku. V teoretické části disertační práce jsou na základě odborné literatury vymezeny metody, které je možné použít k analýze odvětví. V praktické části jsou vybrané metody analýzy aplikovány na odvětví výroby nábytku v České republice, je provedeno dotazníkové šetření zaměřené především na velké a střední podniky a formulována doporučení pro zlepšení konkurenceschopnosti podniků působících v odvětví. Mezi tato doporučení patří mimo jiné zlepšení marketingu a prohloubení spolupráce s vědeckými institucemi.
|