Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 40 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využití techniky polymerázové řetězové reakce pro identifikace probiotik v rýžovém nápoji Makgeolli
Drápelová, Aneta ; Trachtová, Štěpánka (oponent) ; Smetana, Jan (vedoucí práce)
Práce je rozdělena na dvě části, a to na teoretickou a experimentální část. V teoretické části práce je uvedena definice probiotik, zástupci těchto probiotických mikroorganismů a jejich využití v klinické praxi i v procesu fermentace. Dále jsou popsány mechanismy účinku probiotik v organismu. V experimentální části je analyzován komerční a domácí produkt makgeolli na přítomnost probiotik pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR).
Evaluace přítomnosti probiotických bakterií v potravinovém doplňku pomocí molekulárně biologických metod
Dvornyi, Nikolai ; Brázda, Václav (oponent) ; Smetana, Jan (vedoucí práce)
Probiotika jsou prospěšné mikroorganismy, které při správném podávání schopny přinášet hostiteli zdravotní benefity, například podporu trávení a posílení imunitního systému. Jejich účinnost a přínosy závisí na konkrétním kmenu mikroorganismu. Proto je velmi důležitě mít metody rychlé a spolehlivé pro identifikaci MO. Tyto kmeny jsou často z rodů Lactobacillus, Bifidobacterium, a představují přirozené hostiteli gastrointestinálního traktu. Tato bakalářská práce se zaměřuje na identifikaci probiotických bakterií v komerčně dostupném doplňku stravy Linex® Forte pomocí molekulárně biologických metod, především polymerázové řetězové reakce (PCR). Cílem bylo ověřit přítomnost deklarovaných probiotických kultur Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium animalis, a porovnat výsledky s údaji uvedenými výrobcem. K tímto účelům byly použity dvě metody izolace DNA: fenolchloroformová extrakce a komerční purifikační kit OMNI International. Následně byla izolovaná DNA analyzována pomocí doménově, rodově a druhově specifické PCR. Výsledky ukazují, že použité metody jsou vhodné pro identifikaci probiotických bakterií a potvrzují jejich přítomnost ve vybraném výrobku.
Využití techniky PCR pro stanovení přítomnosti probiotických baktérií v komerčním produktu osobní hygieny
Horobets, Yuliia ; Fialová, Lenka (oponent) ; Smetana, Jan (vedoucí práce)
Probiotické bakterie byly tradičně používány v potravinářském průmyslu, avšak v současnosti jsou také široce aplikovány k prevenci a léčbě různých onemocnění. Rostoucí počet důkazů o účinnosti bakterií rodu Lactobacillus v ústní dutině vedl k aplikaci probiotických kmenů tohoto rodu v ústních vodách a jiných produktech osobní hygieny. V rámci této bakalářské práci DNA byla izolována dvěma metodami, následně kvantifikovaná spektrofotometricky a amplifikována pomocí konvenční PCR. Výsledky polymerázové řetězové reakce byly detekovány prostřednictvím gelové elektroforézy. Přítomnost bakterií probiotických druhů Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus plantarum a Lactobacillus pentosus byla ověřená.
Ověření přítomnosti probiotických baktérií v kosmetickém přípravku pomocí techniky polymerázové řetězové reakce (PCR)
Raevskaya, Vera ; Kroupová, Zuzana (oponent) ; Smetana, Jan (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na ověření přítomnosti probiotických bakterií v kosmetickém přípravku pomocí techniky polymerázové řetězové reakce (PCR). Teoretická část poskytuje přehled o probiotikách, jejich aplikaci v kosmetice a vlivu na stav pokožky. Dále jsou zde popsány nejčastěji používané molekulárně-biologické metody identifikace probiotických organismů. V praktické části se práce zaměřuje na izolaci bakteriální DNA z kosmetického přípravku a její následnou amplifikaci metodou PCR. Amplifikované produkty byly analyzovány pomocí elektroforézy na agarózovém gelu a detekovány UV zářením. Výsledky ukázaly přítomnost bakterií rodů Lactobacillus a Bifidobacterium, avšak nebyla potvrzena přítomnost bakterií rodu Lactococcus, které byly deklarovány výrobcem spolu s výše uvedenými rody.
Molecular identification of probiotic bacteria in milk products form commercial yoghurt cultures
Horňan, Samuel ; Fialová, Lenka (oponent) ; Smetana, Jan (vedoucí práce)
Lactic acid bacteria are considered as an important group of bacteria with probiotic effects, which are being widely used in the food industry or pharmacology. Identification and characterization of important probiotic strains play an essential role in the validation of probiotic products for commercial purposes. Their identification using molecular-biology techniques (most commonly PCR method) is one of the standard tools in commercial operations and services. The aim of this bachelor thesis is a literature review of probiotics and probiotic strains as well as a summary of current knowledge about the use of molecular biology techniques for identification of these bacteria with probiotic properties in dairy products. The experimental part of this work verifies the presence of probiotic bacteria declared on selected commercial dairy products using the polymerase chain reaction (PCR) method.
Využití metody PCR pro identifikaci probiotických baktérií v mléčných potravinových výrobcích
Klaška, Dominik ; Brázda, Václav (oponent) ; Smetana, Jan (vedoucí práce)
V rámci práce byla izolována DNA z komerčně dostupného bílého jogurtu. Izolovaná DNA, která byla získána dvěma rozdílnými metodami, byla pomocí spektrofotometru podrobena analýze. Obě metody poskytly dostatečně koncentrovanou i kvalitní DNA pro další analýzu pomocí PCR. Přesně dané úseky izolované DNA byly využitím specifických primerů amplifikovány. Prostřednictvím gelové elektroforézy byla dokázána přítomnost domény Bacteria a při rodově specifické amplifikace také přítomnost bakterií rodu Lactobacillus.
Detection of probiotic bacteria in milk diary food products using PCR technique
Krempaská, Vladimíra ; Fialová, Lenka (oponent) ; Smetana, Jan (vedoucí práce)
Probiotic bacteria play an important role in a healthy lifestyle. They help the consumer maintain the balance of intestinal microflora and prevent the overgrowth of harmful bacteria. Accurate identification and characterization of these probiotic strains is essential for research and the food industry. For exact identification, the use of molecular biological methods is necessary, thanks to which it is possible to validate probiotic products for commercial use. In this bachelor thesis, the DNA of probiotic bacteria was isolated from available dairy products. Two methods of isolation were used to isolate bacterial DNA, both of them provided sufficiently concentrated and high-quality DNA for further analysis by polymerase chain reaction (PCR). The presence of the Bacteria domain, genera Lactobacillus and Bifidobacterium were proved. Finally, the presence of Lactobacillus acidophilus species was also detected in the products.
Molekulární diagnostika přítomnosti probiotik v fermetovaných potravinových matricích rostlinného původu
Péčiová, Bianka ; Fialová, Lenka (oponent) ; Smetana, Jan (vedoucí práce)
Probiotické baktérie sú dôležitou súčasťou ľudskej výživy a prinášajú mnohé zdravotné benefity. Konzumujeme ich nielen v tradičných mliečnych fermentovaných potravinách, ale čoraz viac sa do popredia dostávajú aj fermentované výrobky rastlinného pôvodu. V teoretickej časti práce sú zhrnuté všeobecné poznatky o probiotických mikroorganizmoch, jednotlivých druhoch používaných pri technológii spracovania rastlinných a mliečnych fermentovaných produktov, a ich vplyvov na ľudské zdravie. Nasledujúce kapitoly sú venované rôznym metódam identifikácie probiotických baktérií s dôrazom na molekulárnu diagnostiku, konkrétne metódou PCR. Experimentálna časť sa sústreďuje na identifikáciu baktérií mliečneho kvasenia vo fermentovanom produkte rastlinného pôvodu – v kvasenej kapuste za použitia dvoch metód izolácie bakteriálnej DNA a následnej analýze metódou PCR.
STANOVENÍ PROBIOTIK V KOSMETICKÉM PRODUKTU POMOCÍ POLYMERÁZOVÉ ŘETĚZOVÉ REAKCE
Folwarczná, Tereza ; Langová, Denisa (oponent) ; Smetana, Jan (vedoucí práce)
Probiotické baktérie se nachází v široké škále potravinových výrobků a jejich vnitřní užívání přináší pro lidský organismus mnoho pozitivních účinků. Díky těmto benefitům se probiotické bakterie začaly používat v kosmetickém průmyslu s předpokladem podobných pozitivních účinků jako jsou u vnitřního podání. Cílem této bakalářské práce byla teoretická část, která byla věnována různým rodům probiotik, které se nejčastěji používají v kosmetických výrobcích, při kterých onemocněních kůže se povrchově podávaná probiotika nejčastěji používají a jaký efekt u léčby přinášejí. Následně byly popsány nejčastěji užívané molekulárně-biologické metody identifikace probiotických bakterií. V experimentální části byla izolována DNA probiotických bakterií deklarovaných výrobcem ze dvou kosmetických krémů a následně byla ověřena jejich přítomnost za použití metody polymerázové řetězové reakce.
Provoz jaderného bloku na teplotním a výkonovém efektu
Smetana, Jan ; Vojáčková, Jitka (oponent) ; Katovský, Karel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi provozu jaderného bloku na teplotním a výkonovém efektu na konci kampaně, se zaměřením na reaktory VVER. Pro lepší představu čtenáře je rozebrána konstrukce klíčových komponent bloku z hlediska výkonu. Ve stručnosti jsou uvedeny parametry dotyčných komponent pro jadernou elektrárnu Dukovany. Možnosti provozu jaderného bloku na teplotním a výkonovém efektu na konci kampaně jsou demonstrovány zejména na příkladu jaderné elektrárny Dukovany. Dále je představen program Moby-Dick a jsou popsány základní možnosti jeho použití pro výpočet průběhu kampaně. V závěru práce jsou provedeny ukázkové výpočty pro průběh kampaně na čtvrtém bloku jaderné elektrárny Dukovany.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 40 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.