|
Srovnání jednotlivých druhů a skupin ovoce z hlediska obsahu a vlastností výživově cenných složek
HAVLÍKOVÁ, Martina
Práce se zabývá obsahem a vlastnostmi výživově cenných složek ovoce a zjišťuje četnost jeho konzumace u studentů středních škol. Teoretická část pojednává o základním členění ovoce s popisem důležitých druhů jednotlivých skupin. Dále jsou zde rozděleny a popsány, vzhledem k významu ve výživě člověka, nejdůležitější výživově cenné složky ovoce vitaminy, antioxidanty, minerální látky, vláknina, sacharidy, bílkoviny a lipidy. Praktická část se zabývá srovnáním jednotlivých druhů ovoce z hlediska obsahu výživově cenných složek. Při srovnávání výživově cenných složek ovoce bylo zjištěno, že skořápkové ovoce vykazuje značně vyšší množství vitaminů, minerálních látek a lipidů než ostatní skupiny ovoce. Dále tato část obsahuje dotazníkové šetření vztahující se k otázkám ohledně četnosti a oblíbenosti konzumace ovoce u studentů středních škol ve věku 17-20 let. Výsledky jsou analyzovány a graficky znázorněny. Z výzkumu vyplývá, že 98% studentů má rádo ovoce a nejraději ho konzumují v čerstvém stavu. Jejich nejoblíbenějším druhem jsou jablka, která jsou u nás nejrozšířenějším ovocem. Naopak k ovoci, které nemají studenti rádi, patří grep a rybíz. Podle dotazníkového šetření studenti rozumí důležitosti ovoce ve stravě vůči jejich zdraví, ale přesto je důležité dbát neustále na pestrou stravu již u mladistvých.
|