Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 112 záznamů.  začátekpředchozí103 - 112  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mikrobiální kontaminace fotografických materiálů
Ouředníčková, Veronika ; Dzik, Petr (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na studium mikrobiální kontaminace fotografických materiálů. V první části práce jsou shrnuty poznatky o mikrobiální kontaminaci uložených fotografií v archivech a muzeích. Byly vybrané nejčastější kontaminanty fotografických sbírek, Penicillium chrysogenum a Aspergillus niger a byl studovaný jejich účinek na fotografické papíry Fomaspeed a Fomabrom. Bylo zjištěno, že obrazové vrstvy papírů Fomaspeed odolají růstu mycelií plísní za daných experimentálních podmínek, zatímco obrazové vrstvy papírů Fomabrom byly nenávratně poškozeny destrukcí jejich obrazové želatinové vrstvy. Míra poškození vybranými plísněmi byla fotograficky dokumentovaná a vyhodnocena pomocí senzitometrických křivek.
Vliv stříbra na zvýšení účinnosti fotokatalytické inaktivace kvasinek
Vrchovecká, Petra ; Pekárková, Jana (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
V této diplomové práci byl popsán a prokázán fotokatalytický účinek oxidu titaničitého s přídavkem stříbra na inaktivaci kvasinky Candida vini. Oxid titaničitý byl připraven sol-gel procesem a nanesen mikro-piezo depozicí na sodnovápenaté skla. Na vrstvu oxidu titaničitého bylo přidáno stříbro v různých koncentracích, které zvýšilo účinek TiO2. Inaktivace kvasinek byla pozorována působením UV záření o intenzitě 170 a 100 W/m2.
Tvorba biogenních aminů v dvouplísňovém sýru
Šuláková, Miroslava ; Standara, Stanislav (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Na výrobu dvouplísňových sýrů se využívají bakterie mléčného kvašení a to jak ve formě nestartující mléčné kultury, tak i ve formě startovací nebo doplňkové kultury. Převažujícími mikroorganismy zastoupených v těchto kulturách jsou bakterie rodu Lactobacillus spp. a Enterococcus spp. Nejenom, že nás tyto bakterie zajímají z hlediska jejich schopnosti koagulace, proteolytické schopnosti, probiotické funkce, rezistence na antibiotika, ale zajímají nás zvláště z hlediska jejich dekarboxylační schopnosti. Tyto bakterie obsahují dekrboxylační enzymy, které můžou dekarboxylovat uvolněné aminokyseliny vznikající při proteolýze v průběhu procesu výroby a zrání sýru. Výsledkem dekarboxylační aktivity je vznik biogenních aminů. Biogenní aminy se vyskytují prakticky ve všech potravinách jako běžné produkty metabolismu. Jejich větší množství se vyskytuje ve fermentovaných výrobcích (sýry), kde vznikají právě mikrobiální činností. Mezi typické zástupce biogenních aminů, které se vyskytují u dvouplísňových sýrů (Sedlčanský Vltavín, Bresse bleu) a modrých sýrů (Bleu des Causses, Bleu d'Auvergne) se řadí zejména kadaverin, putrescin, tyramin, 2 fenylethylamin a v mnohem menším množství také histamin, spermidin a spermin. Na stanovení BA se využívá vysokotlaká kapalinová chromatografie s reverzní fází (PR HPLC) s využitím jednoduché přímé derivatizace pomocí dansylchloridu a detekcí pomocí UV VIS detektoru.
Fotokatalytická inaktivace kvasinek v průtočném reaktoru
Lipenská, Michaela ; Drbohlavová, Jana (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá fotokatalytickým účinkem oxidu titaničitého a UV záření. V teoretické části je nastíněn mechanismus působení oxidu titaničitého a jeho aplikace v různých odvětvích. Na kvasince Hansenula anomala byl sledován mikrobicidní účinek oxidu titaničitého ve spojení s UV zářením v průtočném reaktoru. Po zjištění vhodného průtoku byly voleny různé počáteční koncentrace buněk. Pro zvýšení účinku bylo do systému vneseno stříbro, které, jak bylo v mnoha pracech uvedeno, snižuje čas potřebný pro usmrcení mikroorganismů. Po vykonání plánovaných úkolů byla získaná data vyhodnocena.
Antimikrobiální účinky rostlinných extraktů
Konderla, Patrik ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce bylo zkoumání možné antimikrobiální aktivity různých extraktů šípkových čajů a také stanovení antioxidační aktivity a koncentrace biologicky aktivních látek (polyfenolů a flavonoidů) těchto čajů. V teoretické části byly shrnuty základní informace o rostlině růži šípkové a chemickém složení jejich plodů, přehled přírodních biologicky účinných látek a obecné rozdělení čajů. Praktická část je zaměřena na stanovení antimikrobiální aktivity čajových extraktů proti bakteriálním kmenům Serratia marcescens a Bacillus subtilis a také spektrofotometrické stanovení koncentrace polyfenolů, flavonoidů a celková antioxidační aktivity těchto extraktů. Z výsledků vyplývá, že vodné extrakty šípkových čajů mají jistou mikrobiální aktivitu. Rovněž bylo zjištěno, že tyto extrakty mají vysoký obsah polyfenolických a flavonoidových látek.
Základní chemická charakteristika šťávy z aronie
Zámorská, Vendula ; Veselá, Mária (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá charakterizací plodů a stanovením základních chemických parametrů šťáv aronie (Aronia melanocarpa). Teoretická část práce pojednává o základním botanickém popise vybraných odrůd aronie a jejím taxonomické zařazení. Dále jsou uvedeny významné látky obsažené v plodech, jejich význam v lidské výživě a využití plodů pro potravinářské účely. Závěr teoretické části bakalářské práce uvádí principy metod stanovení nutričních parametrů plodů. V experimentální části byl stanoven obsah sušiny v plodech. Dále byl v aroniové šťávě stanoven obsah rozpustné sušiny, pH, titrační kyselost, formolové číslo, obsah redukujících sacharidů a spektroskopicky stanoven obsah kyseliny askorbové. Na základě výsledků byly jednotlivé šťávy porovnány.
Fotokatalytická inaktivace kvasinek
Šupinová, Lenka ; Zita, Jiří (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na studium účinku ultrafialového záření a oxidu titaničitého na kvasinku Candida vini. Fotokatalytická inaktivace této kvasinky byla prováděna na různých typech vrstev oxidu titaničitého nanesených na sodnovápenatých sklíčkách. K rozlišení živých a mrtvých buněk kvasinek po určité době ozařování UV-A zářením bylo použito barvivo akridinová oranž, které pod fluorescenčním mikroskopem způsobuje odlišnou fluorescenci živých a mrtvých buněk. Bylo zjištěno, že rychlost fotokatalytické inaktivace kvasinky Candida vini při stejné intenzitě záření závisí na množství oxidu titaničitého naneseného na sklíčku i na struktuře jeho povrchu. Sledována byla i kinetika tohoto fotokatalytického procesu.
Studium populace bakterií pomocí metod obrazové analýzy
Ševčík, Jan ; Veselá, Mária (oponent) ; Zmeškal, Oldřich (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na sledování a uplatnění metod obrazové analýzy na bakteriích druhu Bacillus megaterium a Cupriavidus necator. V úvodu práce jsou popsány obecné znalosti o bakteriích, mikroskopických metodách a metodách obrazové analýzy. K pozorování buněk bakterií, bylo nutné nejprve připravit vhodné mikroskopické preparáty pomocí metody Gramova barvení. Obrazy jednotlivých snímků bakterií byly zaznamenány pomocí CCD kamery a mikroskopu a potom analyzovány. Nejprve byla metodou Box–Counting zjištěna optimální hodnota prahu a jí odpovídající fraktální míry (resp. plochy pokryté bakteriemi) a fraktální dimenze (resp. entropie jejich uspořádání na ploše). Prahované obrázky byly dále zpracovány pomocí metody Mass–Radius, která umožnila zjistit distribuci bakterií vzhledem k těžišti jejich shluku.
Probiotic bacteria in pharmaceutical products
Suranová, Mária ; Vránová, Dana (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Probiotics are live microorganisms, that when administered in adequate amount confer a health benefit on the host. They are used as part of specific milk products and either as dietary supplements in form of tablets, capsules, coated pills and sirups. The most famous probiotic microorganisms are bacteria of Lactobacillus and Bifidobacterium genus, that belong in group of lactic acid bacteria. For the assessment of probiotic preparations is used broad range of methods for the microbial analysis of foods. These methods can be separated on quantitative, that enumerate amount of microorganisms in product and qualitative, that are capable detect presence or absence of certain microorganisms. Both types of the methods have large importance in control of the efficiency probiotic preparations.
Salmonelové infekce, jejich zdroj a diagnostika
Valkus, Martin ; Veselá, Mária (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá salmonelovými infekcemi, jejich zdroji, prevencí a diagnostikou. Teoretická část zahrnuje základní seznámení s rodem Salmonella, jeho morfologií. Popisuje patogenezi, klinické projevy vzniklé infekce, léčbu a dietní doporučení. Rozebírá zdroje salmonelózy. Statisticky zpracovává počet případů infekcí na území ČR. Věnuje se prevenci vzniku infekcí na školách, informovanosti obyvatelstva a klimatickým vlivům. V experimentální části byla optimalizovaná metoda identifikace Enterobakterií úpravou pH připravovaného média MIU.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 112 záznamů.   začátekpředchozí103 - 112  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.