Original title:
Marketingový průzkum trhu ryb v České republice
Translated title:
Fish market marketing survey in the Czech Republic
Authors:
PAUL, Petr Document type: Master’s theses
Year:
2007
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Byla provedena analýza českého rybářství, SWOT analýza zpracovatelského odvětí rybářství a marketingový průzkum prodeje rybích komodit nejvýznamnějších firem. Následně byl proveden spotřebitelský marketingový průzkum formou tištěných dotazníků. Bylo osloveno 110 respondentů a jako cílová skupina byli určeni muži a ženy aktivního věku s rodinou v kraji Vysočina. K vyhodnocení otázek se škálou odpovědí bylo použito výpočtu tzv. poměrového koeficientu diferenciace (P=4s2/R2), který ukázal, že respondenti při určování oblíbenosti jednotlivých druhů mas využívali u rybího masa celé škály odpovědí (P=0,33) a u označování důležitosti vlastností výrobku měla nejmenší diferencovanost odpovědí čerstvost (P=0,009), kterou 98 % respondentů označilo jako velmi důležitou. U dalších otázek hodnotili respondenti důležitost jednotlivých atributů kvality pomocí 4 bodové stupnice (1-velmi důležité, 2-spíše důležité, 3-spíše nedůležité, 4-vůbec nedůležité). Otázky tohoto druhu byly vyhodnoceny pomoci vážených aritmetických průměrů (x), a tak byla zjištěna jejich míra důležitosti. Jako 2 nejdůležitější vlastnosti výrobku byly označeny čerstvost (x=1,02) a chutnost (x=1,34) a jako nejméně důležité vlastnosti snadnost přípravy (x=2,23) a velikost balení (x=2,31). Jako nejvhodnější propagace rybích komodit byla označena informovanost o pozitivním vlivu na lidské zdraví (x=1,44) a jako nejlepší propagace byla označena televizní reklama a pořady o vaření (x=1,57). Vyhodnocení ostatních otázek bylo provedeno pomocí procentuálního zastoupení a absolutních, kumulativních a relativních četností.The Czech fishery analysis, SWOT analysis of processing fish department and the fish commodities sale marketing survey of the most important firms were done. Next the consumer marketing survey was done by means of printed questionnaire. 110 informants were spoken and men and women at working age with family were destined as a target group in the Vysočina region. Calculation, co called ratio coefficient of differentiation (P=4s2/R2), was done, which showed, that informants used by determining of meat kind popularity by fish meat of whole answers scale (P=0,33) and by determining of importance of product characteristic the freshness had minimum answers differentiation (P=0,009), which 98% of informants marked as very important. By next questions informants evaluated importance of individual quality attributes by means of 4 point scale (1-very important, 2-rather important, 3-rather uninportant, 4- unimportant). The questions of this type were interpreted by means of weighted arithmetic average (x), and so their importance rate was detected. The freshness (x=1,02) and the palatableness (x=1,34) were marked as 2 the most important product characteristic and as at least important characteristic the ease of food preperation (x=2,23) and the size of package. The consumer awareness about positive influence over human health was marked as the most acceptable promotion of fish commodities (x=1,44) and the TV advertising (x=1,45) and the programmes about cooking (x=1,57) were marked as the best promotion. Next questions evaluation was done by means of percentage share and absolute, cumulate and relative frequencies.
Keywords:
fish commodities; fishery; marketing survey; promotion; marketingový průzkum; propagace; rybářství; rybí komodity Citation: PAUL, Petr. Marketingový průzkum trhu ryb v České republice. České Budějovice, 2007. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/3292