Název:
Vegetariánská výživa
Překlad názvu:
Vegetarian nutrition
Autoři:
SOUKUPOVÁ, Tereza Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou vegetariánství. Zaměřila jsem se na dopady rostlinné stravy na zdraví a popsala jsem současné trendy v oblasti vegetariánského stravování. Zajímala jsem se o smýšlení a informovanost veřejnosti o vegetariánství. Výzkum jsem prováděla v Českých Budějovicích a blízkém okolí. Ve své práci jsem se zmínila zastoupení vegetariánství v různých zemích světa a stručně jsem popsala také historii této výživy a měnící se trend oblíbenosti masa ve společnosti. Upozornila jsem na potřeby různého zastoupení živin v jednotlivých fázích života, a tyto potřeby pak vztáhla k vegetariánskému stravování. Popsala jsem jaké živiny mohou v jednotlivých etapách života být při vegetariánské stravě nedostatečně zastoupeny a popřípadě jak tyto nedostatky kompenzovat. Zmínila jsem proč se lidé pro vegetariánství rozhodují, velkou část jsem věnovala zdravotním důvodům. V práci jsem popsala a rozebrala jednotlivé složky potravy. Důraz jsem dávala hlavně na živiny, které mohou být ve vegetariánském jídelníčku zastoupeny v nedostatečné míře. Pro výzkum jsem použila dotazník, který byl rozdáván obyvatelům v Českých Budějovicích a blízkém okolí. Výsledky byly zpracovány pomocí tabulkového kalkulátoru MS Excel. Při výzkumu byly potvrzeny všechny tři předpokládané výzkumné otázky. Tedy, že veřejnost má i přes dostatečnou nabídku informací poměrně malé znalosti v oblasti vegetariánské výživy.Většina respondentů uvedla, že nezná žádný typ vegetariánství. Také výzkumná otázka týkající se smýšlení veřejnosti o ekonomické náročnosti se potvrdila. Převážná většina dotázaných se domnívala, že je tato strava ekonomicky náročnější. Jak potvrdil výzkum, vegetariáni jsou hojněji zastoupeni mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi, což potvrdilo třetí výzkumnou otázku. In my bachelor thesis, I have considered the problems connected to vegetarianism and its impact on human health. I have summed up and described current trends in the field of vegetarianism and opinions thereof, found in the society. The research was conducted in and around České Budějovice. I have also investigated vegetarianism in different countries and described the history of this diet, as well as the changing trends in the popularity of meat in the society. I have assessed the nutritious needs at different stages of life and related these to the vegetarian diet, describing the possible lack of nutrients at each stage and the possibilities to compensate these nutrients. I have dealt with the reasons for people being vegetarians, namely religious, ethical, solidarity, economical and, above all, for health reasons. I have described and analysed the individual components of the human diet and defined the recommended daily doses of each of the components and their presence in daily meals, according to literature. I have placed emphasis on those nutrients that can be mised in a vegetarian diet. For my research, I have used a questionnaire distributed to the inhabitants of České Budějovice and its surroundings. The results were evaluated by using MS Excel. All three hypotheses were verified. The first hypothesis has established that people have little knowledge in the field of the vegetarian diet, despite the sufficient amount of available information. Most respondents could not name any type of vegetarianism. The opinion of people on this diet and its economical burden was verified, as well. For the most part, people believed that a vegetarian diet is economically demanding. It was also shown that vegetarians are plentiful among highly educated people which verified the third hypothesis.
Klíčová slova:
alternativní výživa; informovanost; vegetariánství; výživa; alternative nutrition; diet; knowledge; vegetarianism Citace: SOUKUPOVÁ, Tereza. Vegetariánská výživa. České Budějovice, 2009. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/13272