Original title:
Franchising jako metoda vstupu na trh
Translated title:
Franchising as a method of entering the market
Authors:
Zbořilová, Hana ; Turnerová, Lenka (advisor) ; Khelerová, Vladimíra (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2008
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Práce se zabývá franchisingem jako metodou vstupu na trh a určitou alternativou v podnikání pro malé a střední podnikatele. Popisuje metodu franchisingu jako takovou, její historii, definuje pojmy používané v oblasti franchisingu a rozebírá výhody a nevýhody této metody podnikání. V praktické části se zabývá pronikáním franchisingu do České republiky a jeho vývojem na českém trhu. V závěru je popsán český franchisový koncept v působící v oblasti gastronimie.The bachelor work deals with franchising as a method of entering the market and a certain alternative of small and medium-sized business. It describes the history of franchising, defines notions used in the realm of franchising and analyzes the advantages and disadvatages of this business method. The practical part of the bachelor work deals with describtion of penetrating of franchising in the Czech republic and its developing on the czech market. A czech franchise system from the realm of gastronomy is described in the final part of the work.
Keywords:
Czech republic; franchise system; franchising; franchising; franchisový koncept; Česká republika
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/11868