Název:
CHARAKTERIZACE NOVÝCH DRUHŮ LAKTOBACILŮ A JINÝCH BAKTERIÍ MLÉČNÉHO KVAŠENÍ Z TRÁVICÍHO TRAKTU SAVCŮ A HMYZU
Autoři:
Killer, Jiří ; Kopečný, Jan ; Mrázek, Jakub ; Koppová, Ingrid ; Rada, V. ; Kott, T. Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Symposium společnosti pro probiotika a prebiotika /6./, Praha-Střešovice (CZ), 2011-4-19
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: Do skupiny probiotik, která jsou zjednodušeně definována jako „potravní doplňky obsahující přesně definované ţivé mikroorganismy mající prokazatelně pozitivní vliv na zdraví hostitele a zlepšující navíc vyuţívání ţivin“, náleţí především kmeny bifidobakterií, laktobacilů a jiných bakterií mléčného kvašení (druhy r. Lactococcus, Enterococcus, Streptococcus), ale také nepatogenní druhy bacilů (např. Bacillus coagulans), dále nepatogenní Escherichia coli, Propionibacterium freudenreichii a eukaryota v podobě některých druhů kvasinek (Saccharomyces boulardi). Zdá se, ţe výzkum probiotik je v současné době zaměřen na jiţ známé druhy především laktobacilů a bifidobakterií. Vzrůstá tedy význam testování probiotických vlastností jiných druhů bifidobakterií a bakterií mléčného kvašení (dále BMK), stejně tak izolace dosud nepopsaných druhů potenciálně vyuţitelných nejen v humánní medicíně, ale také v chovech hospodářských zvířat a v chovech hospodářsky významného hmyzu (včel a čmeláků).
Klíčová slova:
becteria; digestion; mammal and insect Číslo projektu: CEZ:AV0Z50450515 (CEP) Zdrojový dokument: VI. Symposium společnosti pro probiotika a prebiotika-sborník přednášek, ISBN 978-80-213-2173-1