Název:
Význam konceptu Fair Trade pre rozvojové krajiny
Překlad názvu:
Importance of the concept - Fair Trade for developing countries
Autoři:
Troppová, Simona ; Bič, Josef (vedoucí práce) ; De Castro, Tereza (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2010
Jazyk:
slo
Nakladatel: Vysoká škola ekonomická v Praze
Abstrakt: [slo][cze][eng] V tejto bakalárskej práci popisujem proces formovania a vzniku hnutia Fair Trade, spôsob, akým koncept v praxi funguje, aspekty, ktoré na trh prináša a základné charakteristiky obchodu s najvýznamnejšími Fairtrade komoditami. Najprv opisujem všeobecne druhy produktov patriacich pod Fair Trade, a následne sa zameriavam na charakteristiku férového obchodu so štyrmi najvýznamnejšími plodinami v rámci neho: káva, banány, kakao a bavlna. Cieľom práce je predovšetkým poskytnúť obraz o situácii na troch rôznych trhoch Fair Trade; vo Veľkej Británii, Českej republike a na Slovensku. Zo všeobecného popisu úspešnosti hnutia na svetovom trhu prechádzam k charakteristike už spomínaných troch špecifických trhov. Z tejto charakteristiky vyvodzujem zvláštnosti fungovania Fair Trade v tej ktorej krajine, a následne analyzujem dôvody danej situácie. Zo zistených údajov vyhodnocujem, či ďalšie rozvíjanie konceptu na týchto trhoch má význam aj v budúcnosti, a čo by sa pre jeho efektívnejšie fungovanie malo zlepšiť. Na záver stručne rozoberám všeobecné predpoklady úspešného rozvoja Fair Trade vo svete.V této bakalářské práci popisuji proces formování a vzniku hnutí Fair Trade, způsob, jakým koncept v praxi funguje, aspekty, které na trh přináší a základní charakteristiky obchodu s nejvýznamnějšími Fairtrade komoditami. Nejprve popisuji obecně druhy produktů spadající pod Fair Trade a následně se zaměřuji na charakteristiku férového obchodu se čtyřmi nejvýznamnějšími plodinami v jeho rámci: káva, banány, kakao a bavlna. Cílem práce je především poskytnout obraz o situaci na třech různých trzích Fair Trade; ve Velké Británii, České republice a na Slovensku. Ze všeobecného popisu úspěšnosti hnutí na světovém trhu přecházím k charakteristice již zmíněných tří specifických trhů. Z této charakteristiky vyvozuji zvláštnosti fungování Fair Trade v té které zemi a následně analyzuji důvody dané situace. Ze zjištěných údajů vyhodnocuji, zda další vývoj konceptu na těchto trzích má význam i v budoucnosti, a co by se pro jeho efektivnější fungování mělo zlepšit. Na závěr stručně rozebírám obecné předpoklady úspěšného rozvoje Fair Trade ve světě.In this Bachelor thesis, I describe the formation and origin of the Fair Trade movement, way in which it operates, aspects which it brings on the market and the basic characteristics of trade with the most important Fairtrade commodities. Firstly, I focus on the general identification of kinds of products included in Fair Trade and afterwards I characterize the fair trading of four most significant crops among all: coffee, bananas, cocoa and cotton. Objective of the thesis is above all to create an image defining the present situation at three different Fair Trade markets: in the United Kingdom, Czech Republic and Slovakia. From the general outline of success of the movement in the world I continue with deeper detailing of above mentioned markets. From this definition I deduce particularities of Fair Trade performance in each country. Furthermore, I analyze the causes of the exact situation on every market. From the discovered indications I evaluate, if further development of the concept on those markets would be meaningful also in the future and what should be improved for its better effectiveness. In conclusion I briefly analyze the general conditions needed for successful implementation of Fair Trade.
Klíčová slova:
certifikace; Fair Trade; Fairtrade; FAIRTRADE; komodity; oblíbenost; obrat; potenciál; producenti; rozvoj; rozvojové země; tržní ceny; znalost; certification; commodities; developing countries; development; Fair Trade; Fairtrade; FAIRTRADE; knowledge; market prices; popularity; potential; producers; sales
Instituce: Vysoká škola ekonomická v Praze
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dostupné v digitálním repozitáři VŠE. Původní záznam: http://www.vse.cz/vskp/eid/26800