Original title:
Řecká gastronomie
Translated title:
Greek gastronomy
Authors:
Lipusová, Lucie ; Mlejnková, Lena (advisor) ; Zábranská, Hana (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2010
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce je charakterizovat řeckou gastronomii, zdůraznit přednosti řecké kuchyně, její typické rysy, poukázat na význam řecké gastronomie jak pro cestovní ruch Řecka, tak také pro místní obyvatele, analyzovat postavení řecké gastronomie v Praze a možnosti využití místních stravovacích zařízení k tomuto účelu určených. V první kapitole práce jsou vymezeny základní gastronomické pojmy, je zde popsán význam gastronomie v historii, stravování jako základní služba cestovního ruchu a vysvětlen vztah mezi cestovním ruchem a gastronomií. Druhá část práce se zaobírá významem cestovního ruchu pro řeckou ekonomiku, přibližuje základní geografické údaje a historii Řecka. Třetí kapitola je zaměřena na charakteristiku řecké gastronomie, popisuje tradiční řecké pokrmy, místní stravovací návyky, stolování či řecké svátky a slavnosti spojené s gastronomií. Poslední, praktická část je věnována řecké gastronomii v Praze, analýze vybraných stravovacích zařízení a následně komparační metodou srovnává vlastním šetřením získané údaje.The aim of the work is to characterize Greek gastronomy, to emphasize the qualities of Greek cuisine and its typical features, to point out the importance of Greek gastronomy both for the tourism industry in Greece and for the local inhabitants, to analyse the position of Greek gastronomy in Prague and the possibilities to use local dining facilities for this designated purpose. In the first chapter of the study, basic gastronomic terminology is defined as well as the importance of gastronomy in history, dining as a fundamental service in the tourism industry and the relationship between tourism and gastronomy is also explained. The second chapter of the study dwells on the importance of the tourism industry for the Greek economy. It expands on basic geographic details and on the history of Greece. The third chapter focuses on the characteristics of Greece gastronomy it describes traditional Greek meals, local dining habits, table manners or Greek festivals associated with gastronomy. The final, practical part is dedicated to Greek gastronomy in Prague and analyses chosen dining facilities, then, using a comparative method, compares the acquired information by its own means.
Keywords:
gastronomy; Greece; tourism; cestovní ruch; gastronomie; Řecko
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/25509