Original title:
Plýtvání potravinami v českých domácnostech – Potraviny 2025
Translated title:
Food waste in Czech households - Potraviny (Food) 2025
Authors:
Čadová, Naděžda Document type: Research reports
Year:
2025
Language:
cze Series:
Tiskové zprávy CVVM, volume: or250602 Abstract:
[cze][eng] Více než polovina české veřejnosti (56 %) považuje plýtvání potravinami za velký problém, podle dalších více než dvou pětin (41 %) plýtvání potravinami správné není, ale jsou tu aktuálnější problémy, které je potřeba řešit, a pouze 2 % českých občanů nepovažuje plýtvání potravinami za celospolečenský problém.Téměř dvě třetiny (65 %) občanů deklarují, že celkové množství potravin vyhozených jejich domácností nepřesahuje 10 %. Pětina (20 %) dotázaných se pak přiklání k variantě, že jejich domácnost vyhodí více než 10 %, ale méně než čtvrtinu potravin. Pouze 3 % dotázaných přiznala vyhazování více než čtvrtiny, ale méně než poloviny potravin. Naopak 12 % veřejnosti tvrdí, že jejich domácnost nevyhazuje žádné potraviny. Z konkrétních důvodů, proč omezit plýtvání potravinami, zmiňují respondenti jako nejdůležitější finanční úsporu jejich domácnosti a přínos pro životní prostředí. Mezi nejčastější důvody nespotřebování potravin uváděné těmi, kteří nějaké potraviny vyhazují, patří přebytky v podobě odkrojků, to, že na potraviny prostě zapomenou, potraviny se zkazí nebo projde jejich datum spotřeby.More than half of the Czech public (56%) consider food waste to be a major problem, more than two-fifths (41%) think food waste is not right but there are more urgent issues that need to be solved, and only 2% of Czech citizens do not consider food waste to be a society-wide problem.\nAlmost two thirds (65%) of citizens declare that the total amount of food wasted by their households does not exceed 10%. A fifth (20%) of respondents lean towards the option that their household throws away more than 10% but less than a quarter of the food. Only 3% of respondents admitted to throwing away more than a quarter but less than half of their food. Conversely, 12% of the public say that their household does not throw away any food. Of the specific reasons for reducing food waste, respondents mention financial savings for their household and environmental benefits as the most important. The most common reasons for not consuming food cited by those who do throw food away include leftovers in the form of scraps, simply forgetting about food, food going bad or food going past its expiry date.
Keywords:
environmental awareness; food waste; household behavior; public opinion; waste reduction motivations