Název:
Minoritní složky mléka ve výživě člověka
Autoři:
Gerátová, Andrea Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zaměřuje na minoritní složky v mléce. Předmětem rešerše je přehled těchto složek s ohledem na různé druhy mléka, jako je kravské, ovčí, kozí, buvolí, oslí, koňské, velbloudí a lidské/mateřské, včetně vlivu na výživu člověka a funkci lid- ského těla. V práci jsou zmíněny minerály a soli, vitamíny, enzymy, bioaktivní peptidy, nukleotidy, taurin a organické kyseliny. Dále se věnuje ucelenému přehledu metod pro jejich stanovení a následné popsání přípravy vzorku pro analýzu s praktickými příklady. Mezi nejpoužívanější analytické metody patří chromatografie a spektrometrie kvůli své jednoduchosti a přesnosti výsledku.This bachelor thesis focuses on minority components in milk. The subject of the research is an overview regarding these components in various types of milk, such as cow's, sheep's, goat's, buffalo's, donkey's, horse's, camel's, and human's, including their influ- ence on human nutrition and body function. The thesis mentions minerals and salts, vita- mins, enzymes, bioactive peptides, nucleotides, taurine, and organic acids. Furthermore, it provides a comprehensive overview for their determination and subsequent description of sample preparation for analysis with practical examples. Among the most commonly used analytical methods are chromatography and spectrometry due to their simplicity and precision of results.
Klíčová slova:
determination methods; metody stanovení; milk; minor components; minoritní složky; mléko