Original title:
Problematika falšování mléčných výrobků
Translated title:
Food adulteration of milk and milk products
Authors:
PETŘÍKOVÁ, Yveta Document type: Bachelor's theses
Year:
2024
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo vytvořit přehled vybraných typů falšování mléčných výrobků a posouzení metod jejich stanovení (odhalení). Za tímto účelem bylo vytvořeno dotazníkové šetření, kterého se zúčastnilo 113 respondentů (50 mužů a 63 žen). V dotazníkovém šetření bylo zjištěno, že respondenti měli přehled o dozorových orgánech. Většina znala Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (84 %) a Státní veterinární správu (83 %), nejméně dotazovaných znalo systém RASFF - Rychlého varování pro potraviny a krmiva (24 %). Nejčastější odpovědí na způsoby falšování bylo jiné složení výrobku (35,4 %). Dle názoru respondentů je z mléčných výrobků nejčastěji falšováno máslo (57 %), poté mléko (45 %), jogurt (36 %), sýr (35 %), smetana (23 %) a nakonec kysané mléčné výrobky (19 %). Výsledky bakalářské práce mohou být přínosné pro lepší informovanost o problematice falšování mléčných produktů.The aim of the bachelor thesis was to prepare an overview of selected types of adulteration of dairy products. For this purpose, a questionnaire survey was created, and 113 participants (50 men and 63 women) were interviewed. It was found that the participants had good knowledge about state authorities for food safety. The majority of participants knew the Czech Agriculture and Food Inspection Authority (84 %) and the State Veterinary Administration (83 %). The abbreviation RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) knew only 24 % of participants. The most frequent response to adulteration methods was different product composition (35,4 %). According to the participants' opinion, butter is the most frequently adulterated dairy product (57 %), followed by milk (45 %), yoghurt (36 %), cheese (35 %), cream (23 %) and finally fermented dairy products (19 %). The results of the bachelor thesis can be useful for better awareness of food adulteration.
Keywords:
authorities; dairy products; food fraud; questionnaire; dotazníkové šetření; dozorové orgány; falšování potravin; mléčné výrobky Citation: PETŘÍKOVÁ, Yveta. Problematika falšování mléčných výrobků. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/71587