Original title:
Vliv různých poměrů kyselin při dokyselení moštů révy vinné
Authors:
Humaj, Jakub Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá použitím různých organických kyselin a jejich poměrů, na zvýšení koncentrace titrovatelných kyselin. V literární části byly probrány jednotlivé možnosti dokyselováním a byl popsán vývoj kyselin v hroznech a moštu. V experimentální části byly tyto teoretické poznatky ověřeny na praktickém pokusu, kde bylo dokyselováním mošt a víno různými kyselinami a jejich poměry. Vyhodnocení proběhlo hlavně senzoricky. Dále byly sledovány jednotlivé změny v kyselinách v průběhu fermentace a během školení vína. výsledky jasně prokazují důležitost načasování dokyselováním.The diploma thesis deals with the use of various organic acids and their ratios to increase the concentration of titratable acidity. In the literature part, the individual possibilities of acidification were discussed and the development of acids in grapes and must was described. In the experimental part, these theoretical findings were verified in a practical experiment, where the must and wine were acidified with different acids and their ratios. The evaluation was performed mainly by sensory. Furthermore, individual changes in acids during fermentation and during wine training were monitored. The results clearly demonstrate the importance of acidification timing.
Keywords:
acid treatment; acids in wine; kyselina jablečná; kyselina vinná; Kyseliny ve víně; malic acid; tartaric acid; úprava kyselin