Název:
Rozdíly mezi nativním mléčným proteinem a syrovátkovým proteinem při využití ve fitness výživě
Autoři:
Svoboda, Jan Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce si dává za úkol ukázat a demonstrovat hlavní rozdíly mezi nativním mléčným proteinem a syrovátkovým proteinem, jak z pohledu nutričního, tak i senzorického. Teoretická část je věnována obecným informacím o mléce, syrovátce a suplementům ve sportovní výživě. Velký důraz je v této práci kladen na výrobu jednotlivých přípravků a různé druhy proteinů. V praktické části byla provedena ochutnávka nativního mléčného proteinu a proteinu syrovátkového. Nakonec proběhlo zhodnocení senzorických vlastností obou přípravků.This bachelor thesis aims to show and demonstrate the main differences between native milk protein and whey protein, both from the nutritional and sensory point of view. The theoretical part is devoted to general information about milk, whey and supplements in sports nutrition. Great emphasis is placed on the production of individual preparations and various types of proteins. In the practical part, tasting of native milk protein and whey protein was performed. In the end, the sensory properties of both preparations were evaluated.
Klíčová slova:
milk; mléko; protein preparations; proteinové přípravky; sportovní výživa; sports nutrition; syrovátka; whey