Název:
Monitoring znečištění vybraného vodního toku odpadními vodami z vinařského průmyslu
Autoři:
Tihlařík, František Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá sledováním jakosti vodního toku Kyjovka a jeho dvou přítoků – Prušánka a Mutěnický potok, které protékají významnými vinařskými obcemi na jižní Moravě a je zde předpoklad určitého znečišťování toků tímto průmyslem. Cílem práce je potvrdit nebo vyvrátit vliv vinařského průmyslu na znečištění vodních toků. Monitoring byl zaměřen na znečištění organickými látkami. Na vybraných profilech byl prováděn vlastní odběr vzorků v období od května 2021 do dubna 2022 a následně bylo provedeno jejich vyhodnocení v laboratoři ÚAKE. Data o dlouhodobém vývoji jakosti toků byla převzata od Povodí Moravy s. p. Výsledky laboratorních rozborů odhalily, že vinařský průmysl nemá v současné době zásadní vliv na organické znečištění toků. Odhaleny byly ovšem vysoké koncentrace celkového fosforu způsobené vypouštěním komunálních odpadních vod a vysoké koncentrace amoniakálního dusíku způsobené zemědělskou činností. Součástí práce je také literární rešerše, která se zabývá historií vinařství, technologií výroby vína, charakteristikou odpadních vod z vinařského průmyslu, způsoby nakládání s nimi a charakteristikou vybraných ukazatelů jakosti vody.The diploma thesis deals with monitoring the quality of the Kyjovka watercourse and its two tributaries – Prušánka and Mutěnický potok, which flow through famous wine villages in South Moravia so there is a presumption of some pollution of streams by this industry. The aim of the work is to confirm or refute the influence of the wine industry on the pollution of watercourses. Monitoring was focused on organic pollution. The selected profiles were sampled in the period from May 2021 to April 2022 and subsequently evaluated in the ÚAKE laboratory. The data on the long-term development of stream quality were taken over from Povodí Moravy s. p. The results of laboratory analyses revealed that the wine industry does not currently have a significant impact on the organic pollution of streams. However, high concentrations of total phosphorus due to municipal wastewater discharges and high concentrations of ammonia nitrogen due to agricultural activity were detected. Part of the work is also a literature search, which deals with the history of viticulture, wine production technology, characteristics of wastewater from the wine industry, methods of treatment and characteristics of selected water quality indicators.
Klíčová slova:
BOD5; BSK5; fosfor; Kyjovka; organic matter; organické látky; phosphorus; vinařský průmysl; water pollution; wine industry; znečištění vod