Název:
Možnosti ovplyvnenia kvality zrna sladovníckeho ječmeňa v priebehu vegetácie
Autoři:
Fusek, Andrej Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Na jaře v roce 2019 byl založen poloprovozní pokus s jarním ječmenem na podniku v okresu Blansko a maloparcelní pokus v okresu Olomouc. Sledován byl vliv mimokořenové výživy přípravků Lister Mo, Krista K a Magnitra L v poloprovozním pokusu a Yara Mila NP 26-14, Yara Vita Gramitrel a Yara Vita Molytrac v maloparcelním pokusu. Byly posouzeny výnoso-tvorné prvky a po sklizni a zvážení úrody byli odebrány vzorky zrna. Byla změřena vlhkost a obsah dusíkatých látek, dále se zjistil podíl jednotlivých frakcí zrna v každém vzorku a taky obsah škrobu a HTZ. Statisticky se jednotlivé parametre hodnotili a byla dopočtena výtěžnost sladařsky uplatnitelného zrna.In spring 2019, a semi-operational experiment with spring barley was established on the farm in the district Blansko and a small-plot experiment in the region Olomo-ucko. The effect of the extra-root nutrition of Lister Mo, Krista K, and Magnitra L in the semi-operational experiment and Yara Mila NP26-14, Yara Vita Gramitrel and Yara Vita Molytrac in a small-plot experiment was studied. The productive elements were evalua-ted and the grain samples were taken after the harvest and weighing . The moisture and the amount of nitrogen were measured, the proportion of individual grain frac-tions in each sample was determined, as well as the amount of starch and WTS. The individual parameters were statistically evaluated and the production of usable malting grain was calculated.
Klíčová slova:
5 mm; amount of starch; draslík; grains over 2; hmotnost tisíce zrn; hořčík; jarní ječmen; magnesium; microelements; mikroprvky; molybden; molybdenum; N-látky; obsah škrobu; potassium; proteins; přepad zrna; spring barley; weight of thousands seeds