Original title:
Možnosti zapojení zemědělského podniku do komoditní vertikály mléka
Authors:
Kropáčková, Veronika Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá charakteristikou změn způsobených rozvojem agrobyznysu a některých specifik formování podnikatelského prostředí českých zemědělských podniků vyvolaných transformačními procesy a vstupem České republiky do Evropské unie. Práce charakterizuje vývoj komoditní vertikály mléka v podmínkách České republiky, zabývá se postavením zemědělských podniků v jejím rámci, a také základními faktory determinujícími úspěšnost prvovýroby. Na základě zjištěných poznatků práce pojednává o odstranění závislosti konkrétního podniku na navazujícím článku komoditní vertikály mléka. Stěžejní částí práce je podnikatelský plán samostatného zpracování faremní produkce mléka. Ze zjištěných výsledků vyplývá, že samostatné zpracování faremní produkce se v dnešních podmínkách jeví jako jeden z vhodných způsobů, jak udržet životaschopnost malých a středních zemědělských podniků.This thesis focuses on characteristic changes caused by expansion of agribusiness and some shaping specifics of Czech farms and business environment which were caused by the transformation processes and the Czech Republic's accession to the European Union. The thesis also describes the developement of milk commodity chain in the Czech Republic, discusses the farm status in it and also fundamental factors determining the success of primary production. Based on the results, the thesis also deals with the elimination of dependence of one specific farm on followup subjects. The main part of the thesis is a business plan of independent processing of farm milk production. The results show that independent processing of farm production is one of the suitable possibilities nowadays, how to keep the viability of small and medium sized farms.
Keywords:
agrobyznys; faremní zpracování mléka; komoditní vertikála; mléko; mlékárenské výrobky