Název:
Biogenní aminy v potravinách
Autoři:
Macek, Tomáš Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá problematikou biogenních aminů, vyskytujících se v potravinách. Je zde popsán vznik biogenních aminů, jejich charakteristika, faktory ovlivňující obsah biogenních aminů, toxické účinky z hlediska lidského zdraví a také odbourávání organismem. Dále se práce zaměřuje na výskyt biogenních aminů v jednotlivých potravinách, jsou zde popsány i mikroorganismy, které se podílejí na jejich vzniku. Nakonec je věnována pozornost zabránění výskytu biogenních aminů v potravinách v koncentracích, které mohou vyvolat zdravotní obtíže.The bachelor thesis deals with an issue of biogenic amines ocurring in food. It describes of biogenic amines formation, charakteristics, factors influencing their content, toxic effects on human health and also their degradation in the human body. Then the thesis focuses on biogenic amines occurrence in various types of food. It also describes microorganisms which are involved in biogenic amines formation. At the end of the thesis there is paid attention to prevention of biogenic amines occurence in food at levels that may cause health problems.
Klíčová slova:
biogenní aminy; mikroorganismus; potraviny