Název:
Způsoby prodloužení údržnosti mléčných výrobků
Autoři:
Piskačová, Martina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce pojednává o způsobech prodloužení údržnosti mléčných výrobků. První část této práce se soustřeďuje na formy kažení mléčných výrobků, druhy mikroorganismů ohrožující mléčné výrobky a faktory, které ovlivňují růst nežádoucích mikroorganismů. Druhá část práce je zaměřena na základní tepelné zásahy při technologickém zpracování mléčných výrobků, které ovlivňují jejich trvanlivost. Finální část práce je soustřeďována na působení antimikrobiálních látek v mléce a mléčných výrobcích. Především na konzervační látky, antioxidanty a bioaktivní látky.This thesis discusses the way to extend the shelf-life of dairy products. The first part focuses on mold spoilage of dairy products, types of microorganisms threatening dairy products and the factors that influence the growth of undesirable microorganisms. The second part focuses on the basic heat treatment during technological processing of dairy products that affect their durability. The final part of the work is focused on the effects of antimicrobial substances in milk and dairy products. Above all, the preservatives, antioxidants and bioactive substances.
Klíčová slova:
bioaktivní látky; konzervační látky; mikroorganismus; skladovatelnost; tepelné ošetření