Název:
Porovnání enologických přípravků na bílkovinou stabilitu u bílých vín
Autoři:
Čuta, Jaromír Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce na téma Porovnání enologických přípravků na bílkovinou stabilitu u bílých vín se v teoretické části zabývala bílkovinami ve víně a bílkovinnými zákaly. Dále byly popsány způsoby zjišťování stability vína proti bílkovinným zákalům a také způsoby čiření vína. A v konečné fázi byl popsán hlavní enologický přípravek, a to bentonit. V praktické části byly popsány komerčně dostupné přípravky, na bentonitovém základu. Tyto látky byly aplikovány do nevyčiřeného vína a sledovala se jejich účinnost. Víno bylo uloženo ve skleněných demižónech, po dobu 14 dní, při stejné teplotě. Všechny varianty následně prošly laboratorním rozborem. Dané výsledky byly statisticky zpracované a vyhodnoceny s doporučením pro praktické využití.The topic of this thesis is the comparison of oenology agents for white wines, focusing on protein stability. The theoretical part of the work describes proteins in wine and common hazes in wine. Next the methods of protein hazes and fining of wine. Finally was described commercially available agent, such as bentonite. This work, in experimental part, analyses fourteen commercial clearing agents available on our market. Bentonite were used at different doses in an unfined white wine and their efficiency was observed. The tested samples were stored at same temperatures. The wine was stored for a period of fourteen days. At the end of the period all the samples underwent laboratory analysis. The results were statistically processed and evaluated with recommendations for practice.
Klíčová slova:
bentonit; bílkovinná stabilita; bílkoviny; enologické přípravky; zákal