Název:
Choroby a vady vín, jejich prevence a odstranění
Autoři:
Reichmannová, Šárka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce je zaměřena na vymezení základních vad a chorob vína. Nejprve jsou představeny faktory působící na jakost produkovaného vína a poté vymezeny základní pojmy, kterými jsou nedostatky vína, vady a choroby vína. Jednotlivé vady a choroby jsou nejprve definovány, pojmenovány jejich příčiny a poté popsány změny poškozeného vína v oblasti aroma, chuti a vzhledu. U konkrétní vady či choroby jsou nastíněny možnosti prevence a v neposlední řadě jsou zmíněny metody a postupy k odstranění těchto vad a chorob s důrazem na prezentaci nejnovějších trendů.This thesis focuses on defining basic defects and diseases of wine. It introduces factors affecting quality of produced wine following by definition of the basic terms such as defects and disease of wine. Particular defects are described and their causes listed, and the changes of defected wine are described in the area of aroma, taste and appearance. By each particular defect or disease there are suggestion how to prevent them and also there are mentioned methods to eliminate these defects and diseases with focus on presenting the up to date trends.
Klíčová slova:
choroby; odstranění; prevence; příčina; vada; víno; změna