Název:
Collation of Non-organic and Organic Viticulture in the Czech Republic
Autoři:
Trávníček, Vít Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] Trávníček, V. Collation of Non-organic and Organic Viticulture in the Czech Republic. Diploma thesis. Brno: Mendel University, 2021. This diploma thesis is focused on comparing non-organic and organic viticultere in the Czech Republic. Overview of areas of vineyards and their structure, harvest of grapes, wine production and situation on the wine market in the Czech Republic are present. P.E.S.T.E. analysis of the wine sector in the Czech Republic was performed. Porter´s Five Forces analysis was also done. Overview of the current situation in organic wine production in the Czech Republic is present. Primary research was done in form of in-depth interviews and questionnaire survey. The questionnaire survey and was filled out by 61 vineries. The in-depth inter-view were done with wineries Kolby, Vinařství Kacetl, Dobrá Vinice, Vinařství Špetíci, Vinařství Trávníček a Kořínek, Zámecké Vinařství Bzenec and Mikrosvín Mikulov. The findings of this thesis are that currently from business point of view non-organic viticulture is more advantegous. Reccomendations to current and new winemakers include employing integrated regime, cooperating with Ekovín, developing wine tourism in the region, using the marketing potential of social networks, investing in professionally made website with translation to English and German, creating an eshop on the website with prices also available in euro and shipping to other countries.Trávníček, V. Porovnání neorganického a organického vinařství v České republice. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2021. Tato diplomová práce je zaměřena na srovnání neorganického a organického vinařství v České republice. Je uveden přehled ploch vinic a jejich struktura, sklizeň hroznů, produkce vína a situace na trhu s vínem v České republice. P.E.S.T.E. byla provedena analýza vinařského sektoru v České republice. Byla také provedena Porterova analýza pěti sil. Je uveden přehled současné situace v produkci organického vína v České republice. Primární výzkum byl prováděn formou hloubkových rozhovorů a dotazníkového šetření. Dotazníkový průzkum byl vyplněn 61 vinařstvími. Hloubkový rozhovor byl proveden s vinařstvími Kolby, Vinařství Kacetl, Dobrá Vinice, Vinařství Špetíci, Vinařství Trávníček a Kořínek, Zámecké Vinařství Bzenec a Mikrosvín Mikulov. Zjištěním této práce je, že v současné době je z obchodního hlediska výhodnější konvenční vinařství. Doporučení současným i novým vinařům zahrnují použití integrovaného režimu, spolupráci se svazem Ekovín, rozvoj vinařské turistiky v regionu, využití marketingového potenciálu sociálních sítí, investice do profesionálně vytvořeného webu s překladem do angličtiny a němčiny, vytvoření eshopu s cenami k dispozici také v eurech a doručování do dalších zemí.
Klíčová slova:
bio víno; competitiveness; ekologická produkce; ekologické vinařství; hloubkové rozhovory; in-depth interviews; integrated production; integrovaná produkce; konkurenceschopnost; organic production; organic viticulture; organic wine; P.E.S.T.E. analysis; P.E.S.T.E. analýza; Porterova analýza pěti sil; Porter´s Five Forces analysis; průzkum; survey; vinařství; vinery; víno; wine