Název:
Kontrola výživy a metabolismu dojnic hodnocením přežvykování a užitkovosti
Autoři:
Čumová, Klára Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce „Kontrola výživy a metabolismu dojnic hodnocením přežvykování a užitko-vosti“ je zaměřena na monitoring doby příjmu krmiva, přežvykování a pohybové aktivity ve vztahu k produkčním a zdravotním ukazatelům dojnic. Teoretická část se zabývá systémem a možnostmi kontroly výživy, zdraví a poruch metabolismu. Součástí je analýza stáda, klinické vyšetření zvířat, odběry a rozbory biologických vzorků a monitoring přežvykování, pohybové aktivity, příjmu krmiva a dojivosti. Praktická část zpracovává data z monitoringu získaná za dobu jednoho měsíce na vybrané farmě dojnic. U dojnic v laktaci (n = 242) byla zjištěna průměrná doba přežvykování 7,67 ho-din, resp. 460 minut (s rozsahem hodnot 2,43–12,30 h). Z celého souboru hodnocených dojnic mělo dobu přežvykování nižší než 6 hodin 12 % zvířat. Průměrná doba příjmu krmiva u celého souboru dojnic byla 3,92 h s rozmezím hodnot 0,97–7,55 h. Při analýze výsledků u krav v různém věku, resp. podle pořadí laktace bylo zjištěno, že průměrná doba přežvykování se pohybuje v rozmezí 7,09 h (u krav na 2. laktaci) až do 8,14 h (u krav na 4. laktaci). Rozdíl me-zi skupinami je průkazný (p = 0,004). Byl dokumentován trend k prodlužování doby přežvy-kování mezi 1. až 4. laktací. Mezi pořadím laktace a délkou přežvykování jsme zjistili průkaz-ný pozitivní korelační vztah (r = 0,23; p < 0,01). Doba příjmu krmiva byla nejkratší u nejstar-ších krav (na 6.–11. laktaci) 3,37 h a nejdelší u prvotelek (4,8 h). Rozdíly mezi skupinami jsou statisticky průkazné (p < 0,05). Byl popsán trend ke zkracování doby příjmu krmiva s věkem krav. Korelační analýzou byl zjištěn průkazný negativní korelační vztah (r = -0,30; p < 0,01). Bylo zjištěno, že pokles přežvykování či vitality se v poklesu dojivosti projevuje s poměrně výrazným zpožděním. K průkaznému poklesu dojivosti došlo až 3. den po první identifikaci odchylek v monitoringu. Analýzou dat u dojnic v prvních 35 dnech po otelení bylo zjištěno, že doba přežvykování se z průměrné hodnoty 190 minut (3,1 h) v den porodu zvýšila na 425 mi-nut (7,1 h) během 14 dní. Byla zjištěna poměrně vysoká chybovost fungování čipů. Z krav systémem vyhodnocených jako zvířata s odchylkou monitorovaných hodnot bylo 36,7 % od-chylek způsobeno chybou čipu. Při klinickém vyšetření u 24,5 % dojnic s odchylkou nebyla příčina změn hodnot identifikována. U 16,3 % dojnic byla potvrzena říje. Změny hodnot z důvodu onemocnění byly zaznamenány u 9,8 % dojnic – nejvíce zastoupeny byly dojnice s onemocněním paznehtů) a 10,6 % se nacházelo v období kolem porodu, kde jsou změny hodnot fyziologické.The diploma thesis "Control of nutrition and metabolism of dairy cows by evaluation of che-wing and performance" is focused on monitoring the time of feed intake, chewing and physi-cal activity in relation to production and health indicators of dairy cows. The theoretical part deals with the system and possibilities of controlling nutrition, health and metabolic disorders. It includes herd analysis, clinical examination of animals, collection and analysis of biological samples and monitoring of chewing, physical activity, feed intake and milk yield. The practical part processes monitoring data obtained over a period of one month on a selec-ted dairy farm. In lactating dairy cows (n = 242) the average chewing time was found to be 7.67 hours, resp. 460 minutes (with a range of 2.43-12.30 h). Of the entire cohort of cows eva-luated, 12% had a chewing time of less than 6 hours. The average feed intake time for the whole group of dairy cows was 3.92 h with a range of values 0.97–7.55 h. When analyzing the results in cows of different ages, resp. according to the order of lactation, the average chewing time was found to range from 7.09 h (for cows on the 2nd lactation) to 8.14 h (for cows on the 4th lactation). The difference between the groups is significant (p = 0.004). A trend to prolong chewing time between 1st and 4th lactation has been documented. We found a signi-ficant positive correlation between the order of lactation and the length of chewing (r = 0.23; p <0.01). The feed intake time was shortest in the oldest cows (lactation 6–11) 3.37 h and the longest in first calves (4.8 h). Differences between groups are statistically significant (p <0.05). A trend to shorten the feed intake with the age of cows was described. Correlation analysis revealed a significant negative correlation (r = -0.30; p <0.01). It was found that the decrease in chewing or vitality is reflected in the decrease in milk yield with a relatively signi-ficant delay. A significant decrease in milk yield did not occur until the 3rd day after the first identification of deviations in monitoring. Analysis of data in dairy cows in the first 35 days after calving revealed that the chewing time increased from an average of 190 minutes (3.1 h) on the day of birth to 425 minutes (7.1 h) in 14 days. A relatively high error rate of chip opera-tion was found. Of the cows evaluated by the system as animals with a deviation of the moni-tored values, 36.7% of the deviations were caused by a chip error. In a clinical examination in 24.5% of cows with a deviation, the cause of the changes in values was not identified. Oestrus was confirmed in 16.3% of dairy cows. Changes in values due to the disease were recorded in 9.8% of dairy cows (dairy cows with hoof disease were the most represented), 10.6% were in the period around parturition, where changes in values are physiological.
Klíčová slova:
chewing; dairy cow; dojnice; feed intake; monitoring; physical activity; pohybová aktivita; přežvykování; příjem krmiva