Original title:
Způsoby omračování jatečné drůbeže a jejich vliv na kvalitu masa
Authors:
Popelková, Zuzana Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Podstatou omračování je navodit u drůbeže bezvědomí, které umožní zabití dle welfare bez vnímání bolesti. K omráčení lze využít elektrické, plynné nebo mechanické způsoby omračování. Elektrické omračování drůbeže se provádí proudícím elektrickým proudem buď skrz hlavu "nasucho" nebo celé tělo. K omráčení skrz celé tělo se používá vodní lázeň. V obou případech, elektrické omračovací metody zahrnují navěšování živé drůbeže na zpracovatelskou linku, která má řadu nevýhod: nedostatečné welfare zvířat, značné poškození produktu a obtížné pracovní podmínky. Plynné omračování se provádí za použití modifikované atmosféry nebo nízkého atmosférického tlaku. Obě metody zlepšují welfare při porážce a kvalitu jatečně opracovaného těla a masa. Oproti elektrickému omračování jsou hlavní nevýhodou plynného omračování vysoké provozní náklady a složitá instalace. Obecně se mechanické omračování upoutaným projektilem častěji používá k zabití zraněné drůbeže, ale je možné jej využít v malém rozsahu pro větší drůbež jako jsou kachny, husy a krůty. Taktéž existují speciální způsoby porážení jatečné drůbeže, které se provádí v zemích Blízkého východu. Tato drůbež je porážena tzv. košer/halal podle židovského/islámského práva bez jakéhokoliv omráčení.Stunning renders poultry insensitive to pain allowing them to be killed by welfare. To stunning can be used electric, gas or mechanical methods of stunning. Electrical stunning of poultry is performed by passing electric current etiher cross the head (head -- only stunning) or through the whole body using water bath stunning supplied with high frequency currents. In both cases, the method involves the hanging up of live birds to overhead line, which has numerous negative aspects: poor animal welfare, considerable product damage and difficult working conditions. Gas stunning methods used for poultry are controlled atmosphere stunning and low atmosphere pressure stunning. Both methods improve welfare at slaughter and quality of carcass and meat. The main disadvantage of gas stunning compared with electrical stunning are high operating costs and complicated installation. In general, the mechanical captive bolt stunning is often used to kill injured poultry, but it can be used on a small scale to larger poultry such as ducks, geese and turkeys. And in some countries and cultures, stunning is not an issue anyway. In these countries like in the Middle East region, birds are slaughtered kosher/halal according to the Jewish/Islamic law without stunning.
Keywords:
drůbež; jatečné zpracování; kvalita drůbežího masa; omračování