Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Obsah polyaminů ve vybraných produktech
Popelková, Zuzana
Teoretická část mé diplomové práce pojednává o zvěřině jako takové, o jejím složení a o účincích a tvorbě polyaminů v organismu. Praktická část se zabývá obsahem polyaminů (putrescinu, spermidinu, sperminu) v srnčím, jelením a kančím hřbetu. Polyaminy se stanovovaly pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Sledoval se vliv způsobu uchování a druhu zvěřiny, jak na celkové množství polyaminů, tak na obsah jednotlivých polyaminů. Celkové množství polyaminů se během skladování snižovalo jak v srnčím, jelením tak v kančím hřbetu. V největších koncentracích se v srnčím a jelením hřbetu naměřil spermidin, ať už v chlazeném nebo mraženém mase. V kančím hřbetu bylo zjištěno nejvíce sperminu. Druh zvěřiny neměl vliv na obsah polyaminů v mase. Polyaminy se vyskytovaly zhruba ve stejném množství jak v srnčím, jelením i kančím hřbetu.
Obsah polyaminů ve vybraných produktech
Popelková, Zuzana
Teoretická část mé diplomové práce pojednává o zvěřině jako takové, o jejím složení a o účincích a tvorbě polyaminů v organismu. Praktická část se zabývá obsahem polyaminů (putrescinu, spermidinu, sperminu) v srnčím, jelením a kančím hřbetu. Polyaminy se stanovovaly pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Sledoval se vliv způsobu uchování a druhu zvěřiny, jak na celkové množství polyaminů, tak na obsah jednotlivých polyaminů. Celkové množství polyaminů se během skladování snižovalo jak v srnčím, jelením tak v kančím hřbetu. V největších koncentracích se v srnčím a jelením hřbetu naměřil spermidin, ať už v chlazeném nebo mraženém mase. V kančím hřbetu bylo zjištěno nejvíce sperminu. Druh zvěřiny neměl vliv na obsah polyaminů v mase. Polyaminy se vyskytovaly zhruba ve stejném množství jak v srnčím, jelením i kančím hřbetu.
Způsoby omračování jatečné drůbeže a jejich vliv na kvalitu masa
Popelková, Zuzana
Podstatou omračování je navodit u drůbeže bezvědomí, které umožní zabití dle welfare bez vnímání bolesti. K omráčení lze využít elektrické, plynné nebo mechanické způsoby omračování. Elektrické omračování drůbeže se provádí proudícím elektrickým proudem buď skrz hlavu "nasucho" nebo celé tělo. K omráčení skrz celé tělo se používá vodní lázeň. V obou případech, elektrické omračovací metody zahrnují navěšování živé drůbeže na zpracovatelskou linku, která má řadu nevýhod: nedostatečné welfare zvířat, značné poškození produktu a obtížné pracovní podmínky. Plynné omračování se provádí za použití modifikované atmosféry nebo nízkého atmosférického tlaku. Obě metody zlepšují welfare při porážce a kvalitu jatečně opracovaného těla a masa. Oproti elektrickému omračování jsou hlavní nevýhodou plynného omračování vysoké provozní náklady a složitá instalace. Obecně se mechanické omračování upoutaným projektilem častěji používá k zabití zraněné drůbeže, ale je možné jej využít v malém rozsahu pro větší drůbež jako jsou kachny, husy a krůty. Taktéž existují speciální způsoby porážení jatečné drůbeže, které se provádí v zemích Blízkého východu. Tato drůbež je porážena tzv. košer/halal podle židovského/islámského práva bez jakéhokoliv omráčení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.