Název:
Směsí pro bezlepkové výrobky
Autoři:
Bazalová, Kristýna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce "Směsi pro bezlepkové výrobky" popisuje celiakii a její jedinou účinnou léčbu, kterou je bezlepková dieta. V této práci je objasněna problematika konzumace lepku vyvolávající imunitní reakci vedoucí k poškození střevní sliznice. Celoživotní vyloučení lepku ze stravy vede ke zlepšení zdravotního stavu. V současné době dochází k velkému rozšiřování bezlepkového sortimentu. Další část je zaměřena na bezlepkové směsi určené pro přípravu bramboráků, palačinek, knedlíků, placek apod., jejich složení, dostupnost a na přídatné látky, jejichž cílem je zlepšení technologické kvality výrobků při absenci lepku a také přijatelná senzorická jakost. V práci je také uvedeno legislativní stanovení týkající se celiakie v České republice a finanční příspěvky zdravotních pojišťoven. V závěru bakalářské práce je mnou navrženo několik receptů, vhodných pro bezlepkové stravování.This bachelor thesis entlitled "Mixtures for gluten-free products" is focused on celiac disease and only effective treatment which is a strict gluten-free diet. In this thesis it was explaned problems consumption of gluten and an immune response, leading to da-mage to the intestinal mucous. Lifelong exclusion gluten from diet to improved health. Currently there is a large expansion of gluten-free products. Another section focuses on gluten-free mixtures for the preparation of potato pancakes, pancakes, dumplings, pan-cakes, etc., their composition, availability and additives aimed at improving the techno-logical quality of products in the absence of gluten and also acceptable sensory quality. It also states the legislative provisions relating to celiac disease in Czech Republic and financial contributions from health insurers. In conclusion the thesis me suggests some recipes suitable for gluten-free diet.
Klíčová slova:
bezlepkové směsi; celiakie; lepek