Original title:
Biologicky aktivní látky v medu
Authors:
Ošťádalová, Ilona Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce seznamuje čtenáře s tématem "Biologicky aktivní látky v medu". První část této literární rešerše se zabývá charakteristikou medu, především druhy medu, kde jsou popsány nejčastěji se vyskytující tuzemské i zahraniční medy a jejich vlastnosti. Dále je čtenář stručně seznámen s historií jeho používání pro léčebné účely, jak byl med využíván pro léčbu kožních onemocnění, zánětů, rakoviny a dalších nemocí. Na konci této kapitoly je popsáno složení medu. V další části této práce je vysvětlen pojem "Biologicky aktivní látka", jsou zde popsány konkrétní biologicky aktivní látky vyskytující se v medu, jejich množství a porovnání s obsahem u jiných potravin. Dále jsou uvedeny jejich pozitivní účinky na zdraví člověka a metody jejich laboratorního stanovení.This thesis is introducing us a theme of "Biologically active compounds in honey". The first part is introducing characteristic of honey, mostly types not only domestic, but also from abroad and their spesifics. As next, the reader is shortly breefed about history of a use of honey for medical purposes such as skin treatments, inflammations, cancer and other diseases. At the end of this chapter there is a honey content described. Next chapter is explaining a term of biologically active compounds, describing some of them, their amount and comparing these amounts to others coming from different groceries. Also there is spoken about their positive influence on human health and methods of their laboratory determination.
Keywords:
antioxidanty; biologicky aktivní látky; med; vitamin C; zdraví člověka; |fenolické| |látky|; |karotenoidy|