Original title:
Postupy senzorického hodnocení výrobků z ovoce a zeleniny
Authors:
Hradílková, Blanka Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce byla vypracována v letech 2015/2016 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů, na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Práce pojednává o rozdělení a principech jednotlivých metod senzorické analýzy potraviny. V praktické části byly navrhnuty postupy senzorického zkoušení vybraných výrobků z ovoce a zeleniny a jejich způsob vyhodnocování. Postupy senzorického zkoušení byly navrhnuty pro: ovocný džem, ovocný kompot, ovocnou šťávu, kysané zelí, sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu a kečup. Následně pro všechny výrobky byly tyto postupy senzorického zkoušení použity v praxi a získaná data byla vhodně interpretována.This thesis was written in 2015/2016 at the Department of Post-Harvest Technology of Horticultural Products at the Faculty of Horticulture at the Mendel University in Brno. Main topic of this thesis is the division and principles of different methods of sensory analysis of food. During practical part of this thesis, sensory processes were designed to test selected fruit and vegetable products. Evaluation methods of these products are discussed as well. Sensory analysis procedures were designed for: fruit jams, fruit compote, fruit juice, sauerkraut, pickles and ketchup. Consequently, for all these products, sensory analysis was performed, data was collected and interpreted.
Keywords:
kategorové ordinální bodové stupnice; kečup; kysané zelí; metody senzorické analýzy; ovocná šťáva; ovocný džem; ovocný kompot; sterilované okurky