Název:
Nástroje podpory prodeje v obchodních vztazích
Autoři:
Presová, Radmila Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato disertační práce se věnuje obchodním vztahům mezi podnikatelskými subjekty (B2B), především pekařskými podniky a obchodními řetězci při navazování a rozšiřování obchodní spolupráce. Vyzvedává význam potravinářských vertikál, hodnotové řetězce a distribuční cesty, po nichž se uskutečňuje pohyb potravinářského zboží. Marketingové nástroje podpory prodeje vycházejí z obecného pojetí podpory, jako jakékoliv formy, pomocí, kterou jeden subjekt poskytuje subjektu druhému na předem stanovený účel. Práce seznamuje s cenou, jako významným a intenzivním faktorem marketingového mixu. U pekařských výrobků zkoumá, jak spolu s extenzivním faktorem, množstvím prodaného zboží, ovlivňuje tvorbu hrubého zisku, rozhodujícího ekonomického, agregátního podnikového ukazatele. Definuje životní cyklus pekařských produktů, atraktivnost produktů i nasávací oblast. Podrobně charakterizuje propagaci, kterou blíže přibližuje na přístupu akciové společnosti Penam, jako dominantním pekařským podnikem v České republice. Ke splnění cíle byl použit parametrický, neparametrický a semi-parametrický přístup k definování křížových efektů. Přínosy pro teorii a praxi řešené problematiky jsou shrnuty v závěru práce.This dissertation focuses on relations among business units (B2B), most of all relations among bakeries and distribution channel members when establishing and extending business cooperation. It stresses the importance of food-processing industry verticals, value chains and food distribution channels. Marketing tools of sales promotion base on the general conception that they are any form of support used by one market subject provided to another one in order to achieve a purpose set in advance. The thesis describes price as an important and intensive factor of marketing mix. It also examines how price and extensive factor quantity influence formation of gross profit, the important aggregate business indicator, on a case of bakery products. It defines bakery product life cycle, product appeal and sales potential. It characterizes promotion on a case study of corporation Penam, a major bakery in the Czech Republic. In order to achieve objectives, parametric, non-parametric, and semi-parametric approaches were applied to define cross effects. Theoretical and practical gains are summarized in the conclusions.
Klíčová slova:
cena; distribuční cesty; pekařské výrobky; potravinářský průmysl; prodej