Název:
Kvalita hroznů v podmínkách ekologického vinohradnictví
Autoři:
Skočková, Andrea Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Kvalita hroznů v podmínkách ekologického vinohradnictví Bakalářská práce na téma Kvalita hroznů v podmínkách ekologického vinohradnictví byla vypracována na Mendelově univerzitě v Brně, Zahradnické fakultě v Lednici, Ústavu vinohradnictví a vinařství. Cílem práce bylo popsat pravidla hospodaření v podmínkách ekologického vinohradnictví a formulovat závěry týkající se zlepšení kvality hroznů v ekologickém systému hospodaření. Součástí bakalářské práce byl pokus. Ten porovnával kvalitativní parametry hroznů pocházejících z integrované produkce a ekologické produkce. Při pokusu byly nasbírány vzorky bobulí hroznů ze čtyř totožných odrůd jak v integrované, tak v ekologické produkci. Jednalo se o odrůdy Rulandské modré, Tramín červený, Rulandské bílé a Veltlínské zelené. Po porovnání jednotlivých parametrů bylo zjištěno, že lepší kvalitu měly hrozny pocházející z ekologické produkce, konkrétně odrůda Rulandské modré.Quality of grapes in ecological viniculture conditions This bachelor thesis named Quality of grapes in ecological conditions was written at Mendel University, Faculty of Horticulture in Lednice at the Department of viticulture and winemaking. The thesis aims to describe rules of management in ecological viniculture conditions and formulate results of improvement quality of grapes in ecological viniculture condotions. This work also includes an experiment with comparing qualitative parameters of grapes between integrated and ecological viniculture condotions. Samples of beriies of grapes was picken up from four same varieties. After comparing each parametr was found that ecological viniculture conditions make better grapes. The best variety was Pinot Noir.
Klíčová slova:
ekologická ochrana; ekologické vinohradnictví; kvalitativní parametry hroznů