Název:
Senzorická jakost sterilovaných masozeleninových výrobků určených pro dětskou výživu
Autoři:
Hroudová, Soňa Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce s názvem Senzorická jakost sterilovaných masozeleninových výrobků určených pro dětskou výživu, se v první části zabývá správnou výživou zaměřenou na děti a základními složkami potravin. Další část práce popisuje, jak nejlépe u dětí zavádět dětské příkrmy. Také výrobu příkrmů a jejich legislativní předpisy. Poslední část literární rešerše se zabývá senzorickou analýzou potravin. Pro praktickou část byly vybrány čtyři dětské výživy, které byly senzoricky hodnoceny po dobu dvaceti jednoho měsíce, vždy po třech měsících. Hodnotila se sytost barvy, rovnoměrnost zabarvení, konzistence, homogenita, vůně a chuť. Výsledky byly zpracovány pomocí Duncanova testu a vyhodnoceny. Bylo zjištěno, že pro všechny čtyři druhy dětských výživ je pro lepší zachování senzorické jakosti skladování ve tmě. U všech vzorků by bylo možno prodloužit minimální dobu trvanlivosti z osmnácti na dvacet jedna měsíců.The diploma thesis titled Sensory quality meat-vegetables sterilized products intended for infant nutrition in the first part deals with good nutrition to children and basic food ingredients. Another part describes how to best introduce children baby foods. Also, the production of baby foods and their legislation. The last part of the literature review deals with sensory analysis of food. For the practical part has selected four baby food, which were sensory evaluated after a period of twenty-one months, every three months. Evaluated the color saturation, coloring uniformity, consistency, homogenity, smell and taste. Results were processed using Duncan's test and evaluated. It was found that for all four types of child nutrition for better preservation of sensory quality of storage in the dark. In all samples, it would be possible to extend the minimum shelf life of eighteen at twenty-one months.
Klíčová slova:
Duncanův test; dětská výživa; senzorická analýza