Název:
Výroba sladu a piva v České republice, homebrewing a minipivovary
Autoři:
Stojanová, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této bakalářské práce je popis výroby sladu, jeho rozdělení včetně výroby piva v České republice. Součástí je popis hlavních surovin a jejich modifikace užití. Část práce je věnována domácímu vaření piva tzv. homebrewingu a minipivovarům. Jelikož v posledních letech vzrůstá počet minipivovarů tak rychlým tempem byla pozornost věnována hlavním aspektům vysokého zájmu veřejnosti o produkci minipivovarů a konzumaci piva v nich vyrobených. Byl proveden průzkum nabídky vybraných minipivovarů brněnského regionu. V rámci dotazníkového šetření bylo zjištěno, že hlavní důvod zvýšeného zájmu o výrobky minipivovarů ze strany veřejnosti spočívá v odlišnosti zde produkovaných piv. Tato odlišnost vychází z toho, že sládkové si zde mohou dovolit více experimentovat, což přispívá k vyšší diverzitě v nabídce a tvorbě různých piv, které mají šanci oslovit širší skupinu a to často i jen příležitostných konzumentů. Pestřejší nabídka umožňuje, že si zde každý najde své oblíbené pivo. Z těchto důvodů mají minipivovary své pevné místo v pivovarnickém průmyslu a to i přesto, že nemohou z hlediska množství vyrobeného piva a ceny konkurovat velkým pivovarům.The aim of this bachelor's thesis is to describe the process of making the malt, its division and beer brewing in the Czech republic. The description of most widely used raw materials and their potential usage follows. The part of this project is dedicated to main aspects of the high public interest in small breweries and its products. A research amongst small breweries located near Brno showed, that the main reason for this interest is the diversity of beer produced there. The brewers in smaller breweries can afford experimenting with their beer a lot more, which leads to the wider variety of products offered and proportionally to the higher chances of attracting more customers. The more diverse the offer is, the more customers can find the type of beer they like here. Because of this, the small breweries have their foot-hold in brewing industry, though unable to compete with bigger breweries in the quantity and beer price.
Klíčová slova:
homebrewing; minipivovary; suroviny; technologie; výroba piva