Název:
Sanitace ve vinařství
Autoři:
Kadlec, Zbyněk Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Podstatou této bakalářské práce je prostudovat dostupné materiály týkající se sanitace vinařských nádob, prostor určených k výrobě vína a používaných technologií a prostředků. Sanitační opatření doprovázejí výrobu vína od hroznů až po lahvování. Odpovídajícího čistícího efektu lze dosáhnout kombinací mechanických prostředků, chemických přípravků, teplotou použité vody a též dobou působení. Při aplikaci přípravků je třeba dodržovat předepsané dávkování. V blízkosti skladovaného vína není vhodné používat přípravky obsahující chlor, jinak ve víně hrozí vznik pachuti po korku. Špatně prováděná sanitace výčepních zařízení negativně ovlivňuje kvalitu prodávaných vín. Jsou přípravky s kontrolní barevnou indikací účinnosti sanitace. Ve firmě je nutné mít vypracovaný sanitační řád, kde jsou určeny správné a bezpečné postupy provádění sanitace. Sanitační opatření jsou základem k výrobě vysoce kvalitních vín.The essence of this bachelor thesis is to study available materials related to the sanitation of wine containers, space for wine production and used technologies and detergents. Sanitation measures accompany the production of wine from grapes to bottling. Corresponding cleaning effect can be achieved by a combination of mechanical tools, chemical preparations, temperature of used water and also the duration of action. During the application of detergents is necessary to observe prescribed dosage. Near the stored wine is not suitable use detergents that contain chlorine because then unpleasant taste after cork can be in the wine. Bad made sanitation of tapping devices can influence negatively the quality of selling wine. Some detergents with checking coloured indication with effectiveness of sanitation exist. In the company is required to have worked out the rule of sanitation where there are demarcated correct and safe methods of making sanitation. Measures of sanitation are the basis of production of high quality wines.
Klíčová slova:
dezinfekce; nádoby pro výrobu vína; sanitace; čisticí přípravky; čištění