Název:
Vliv stresorů na obsahové látky chilli paprik
Autoři:
Ferby, Vojtěch Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V literární rešerši byl popsán vývoj významu papriky v historii lidstva a současná úroveň poznání druhu. Shrnuta byla agrotechnika produkce paprik, jejich obsahové látky a význam v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Část práce se věnovala stresu rostlin, jeho faktorům a obranným reakcím rostlin. V experimentální části práce byly pěstovány tři druhy paprik (4 odrůdy) ve dvou režimech závlahy. U optimální varianty se objemový obsah vody udržoval mezi 35–60 %. Ve stresové variantě byla hladina nastavena na 18–25 % objemu vody. Sklizeň proběhla po 21 a 34 dnech stresového období. Metodou vysoko účinné kapalinové chromatografie (HPLC) byl analyzován obsah kapsaicinoidů (kapsaicin, dihydrocapsaicin) a kyseliny askorbové. Pomocí analýzy roztylu a Scheffého testu byl zjištěn statisticky průkazný vliv všech sledovaných faktorů (stres, délka stresu, délka interakce obou). Jako významnější pro zvýšení obsahu sledovaných látek se ukázala doba 21 dnů působení stresové situace. Nejvýraznější změny v syntéze kapsaicinoidů byly zaznamenány u odrůdy 'Jolokia', která byla zároveň nejpálivější z odrůd použitých pro potřeby pokusu. Odrůdy 'Bird’s Eye' a 'Puerto Rican' měly shodnou reakci na stres a také podobné hodnoty SHU. Změny obsahu kapsaicinoidů, ani vitaminu C nebyly statisticky průkazné u 'Aji Lemon Drop'.The literature search describes the development of the importance of peppers in the history of mankind and the current level of knowledge of the species. The agrotechnics of pepper production, their ingredients and importance in the food and pharmaceutical industries were summarized. Part of the work was devoted to plant stress, its factors and plant stress responses. In the experimental part, three types of chilli peppers (4 varieties) were grown under two irrigation regimes. In the optimal variant, the volume water content was kept between 35–60 %. In the stress variant, the level was set to 18–25 % of the water volume. The harvest took place after 21 and 34 days of stress duration. The content of capsaicinoids (capsaicin, dihydrocapsaicin) and ascorbic acid was analyzed by high performance liquid chromatography - HPLC. Using analysis of variance and the Scheffe’s test, significant influence of all monitored factors (stress, duration of stress, interaction of stress and its length) was proved. A period of 21 days of a stressful situation was proved to be more effective for increasing the content of monitored substances. The most significant changes in the synthesis of capsaicinoids were observed in the variety 'Jolokia', which was also the hottest of the varieties used for the purposes of the experiment. The 'Bird’s Eye' and 'Puerto Rican' varieties had the same response to stress and also similar SHU values. Changes in capsaicinoid and vitamin C content were not statistically significant with 'Aji Lemon Drop'.
Klíčová slova:
capsaicinoids; chilli paprika; chilli pepper; drought; kapsaicinoidy; plant stress; stres rostlin; sucho; vitamin C