Název:
Stanovení antioxidačního statusu u potkanů při zkrmování pšenice Citrus
Autoři:
Bendová, Kateřina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá vlivem pšenice Citrus na organismus. V pokusu se 32 potkany samčího pohlaví kmene Wistar byl sledován vliv zkrmování žluté odrůdy pšenice Citrus na antioxidační aktivitu měřenou v krvi a jaterní tkáni. Pokusná skupina (N=16) byla krmena sušenými granulemi ze 100% šrotu pšenice Citrus, kontrolní skupina (N=16) ze šrotů dvou běžných pšenic smíchaných v takovém poměru, aby byl dosažen ve výsledné směsi stejný obsah NL jako u pšenice Citrus. Během pokusu byly sledovány ve třídenních intervalech přírůstky a denně spotřeba krmiva. Antioxidační aktivita byla měřena metodou DPPH, FR, FRAP a ABTS. Mezi skupinami však nebyly zjištěny ve většině případů průkazné rozdíly, pouze u metody ABTS měřené v krvi byl zaznamenán průkazný rozdíl (P<0,05), kdy hodnota u skupiny "Citrus" byla 405,508 +- 7,637 ug/ml a u skupiny "Kontrola" 479,989 +- 22,540 ug/ml, což je o 18 % více. Hodnoty však byly vyšší u kontroly, než u skupiny krmené pšenicí Citrus s vyšším podílem antioxidantů. Pouze u metody ABTS měřené v jaterní tkáni byla neprůkazně vyšší hodnota 409,439 +- 13,626 (ug/ml) u skupiny "Citrus", oproti 389,493 +- 9,271 (ug/ml) u "Kontroly" a u metody DPPH měřené jako % inhibice radikálů 20,711 +- 0,867; 20,037+- 1,109. Rozdíly však nebyly průkazné (P>0.05).This thesis examines the influence of wheat Citrus with higher content of lutein in comparison with common wheat on antioxidant activity of the rat blood plasma and liver tissue. In the experiment, 32 male rats of Wistar strain were used. The influence of the feeding of yellow wheat varieties Citrus on antioxidant activity was measured in the blood and liver tissue. The experimental group (N = 16) was fed with dried granules of 100% wheat meal from Citrus. The control group (N = 16) was fed with similar feed prepared from two common wheat. Content of crude protein was the same in the both group. Body weight gain were followed in three-day intervals and feed consumption was followed daily. Antioxidant activity was measured by DPPH, FR, FRAP and ABTS methods. Values are expressed in gallic acid equivalent. In the blood significant differences (P < 0.05) of antioxidant activity was determined only by ABTS method between "Citrus" group (405.51 +- 7.64 mg /ml) in comparison to "Control" group (479.99 +- 22.54 mg/ml) in contrary to expectation this value of control group was of 18% higher. Values of other antioxidant methods were not significant. In the liver tissue only average value of ABTS method was little higher in Citrus group (409,439 +-13,626) in comparison with control group (389,493 +- 9,271 mg/ml). Similar situation was with DPPH method (20.711 +- 0.867 in Citrus group and 20.037 +- 1.109 mg/ml in the Control group) and difference was also not significant (P> 0.05).
Klíčová slova:
ABTS; antioxidační aktivita; DPPH; FRAP; žlutá pšenice