Název:
Vliv zkrmování výlisků z technického konopí na senzorickou kvalitu masa brojlerových kuřat
Autoři:
Fernandová, Dominika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá vlivem zkrmování výlisků z technického konopí na senzorickou kvalitu masa brojlerových kuřat. V průběhu pokusu byla brojlerová kuřata krmena konopnými výlisky v množství 5 % a 15 % v krmné směsi a porovnávány se skupinou Kontrola, která konopné výlisky v krmné směsi neobsahovala. Stanovovala se celková jatečná výtěžnost, jatečná výtěžnost prsní a stehenní svaloviny, množství sušiny, dusíkatých látek a tuku. Dále se měřilo pH, barva masa a závěru se provedlo senzorické hodnocení prsní a stehenní svaloviny. U většiny senzorických deskriptorů nebyly prokázány statisticky významné rozdíly. Při senzorickém hodnocení prsní svaloviny byl prokázán statisticky významný rozdíl (P < 0,05) u deskriptorů vůně a vláknitost. U hodnocení stehenní svaloviny byl prokázán statisticky významný rozdíl (P < 0,05) u deskriptorů vůně, barva, vláknitost a chuť.This thesis deals with the influence of hempseed cakes in feed mixtures on the sensory meat quality of broiler chickens. During the experiment broiler chickens were fed with feed mixtures containing 5 % and 15 % of hempseed cakes and compared with the control group deprived of hempseed cakes. The total carcass yield, carcass yield of breast and thigh muscle, the amount of dry matter, crude protein and fat were determined. The pH and color of meat were measured and at the end of this experiment sensory evaluation of breast and thigh muscle was performed. For most sensory descriptors statistically significant differences were not demonstrated. Sensory evaluation of breast muscle determined a statistically significant difference (P < 0,05) with descriptors of odour and fibrousness. Sensory evaluation of thigh muscle showed a statistically significant difference (P < 0,05) with descriptors of odour, color, fibrousness and flavour.
Klíčová slova:
drůbež; konopí; senzorická analýza; výživa