Název:
Vliv podnoží révy na obsah fenolických látek
Autoři:
Čapka, Miroslav Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá vlivem podnoží na obsah fenolických látek ve ví-ně. Fenolické látky jsou biologicky aktivní látky v rostlině, která rovněž pohl-cují volné radikály a májí výrazné antioxidační účinky. Fenolické látky jsou zmiňovány v souvislosti s příznivými účinky na lidské zdraví. V diplomové práci je popsán vliv u nás nejvíce používaných podnoží na obsah fenolických látek ve víně z bílé odrůdy Hibernal a modrých odrůd Marlen a Cerason. Část diplomové práce popisuje vznik a vývoj fenolických látek, jejich působení v rostlině a také pozitivní zdravotní účinky. Součástí práce je praktické vyhodnocení vlivu jednotlivých podnoží na obsah fenolických látek, kde je bezesporu tento vliv prokázán.This thesis deals with the effect of grapevine rootstock on the content of phenolic compounds in-knows them. Phenolic compounds are biologically active substances in the plant, which also, indicate Pohl-free radicals and have strong antioxidant effects. Phenolic compounds are mentioned in connection with beneficial effects on human health. The thesis describes the impact on our most used rootstock for the content of phenolic compounds in wine from white grapes and red varieties Hibernal, Marlen and Cerason. Part of the thesis describes the origin and evolution of phenolic compounds and their effects on plant and positive health effects. The work includes a practical assessment of the impact of various rootstocks content of phenolics, which is undoubtedly the influence proved.
Klíčová slova:
antioxidanty; podnože révy; volné radikály; |fenolické| |látky|